Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priča hadžije Saliha Salatovića iz sela Krušik kod Maglaja

img

U naselju Krušik nedaleko od Maglaja, jednog toplog julskog dana, posjetili smo hadžiju Saliha Salatovića (64). Dočekao nas je hadžija u bijelom, dugoj tunici i hlačama, koje je kupio na hadžu i koje oblači u specijalnim prilikama. Hadžija Salatović nam priča da se u njegovoj porodici uvijek živjelo u skladu sa vjerom i da se njegova najljepša sjećenja vežu za oca koji ih je učio klanjati. „Ko djeca smo išli u mejtef, onda sam otišao u srednju školu u Sarajevo, tamo sam i radio cijeli vijek. I u ono vrijeme išao sam u džamiju, niko mi nije branio. Kada je čovjek u vjeri ništa mu nije teško“, prisjeća se hadžija Salih.

Sa iskrenom vjerom prebrodio sva iskušenja

Ratne godine donijela su brojna iskušenja, porodica Salatović protjerana je iz Krušika, izgubili su bliske članove porodice i prijatelje, a onda su se vratili na svoje i počeli život ispočetka. Vjera mu je uvijek pomagala da prebrodi sva iskušenja. Prije tri godine čuo je Allahov poziv da obavi hadž. „Tada sam bio najsretniji, osjećao sam se kao da sam se tek rodio. 2014.godine sam operisao srce, a ni to me nije omelo u namjeri da obavim hadž“, dodao je. Još uvijek su mu vrlo živa sjećenja na mjesec dana provedenih u Meki, a boravak na Arefatu najviše ga se dojmio. „Gledao sam milione hadžija iz cijelog svijeta, svi u ihramu, bogati i siromašni, a svi isti i svi se mole samo dragome Allahu dž.š. Onda čovjek shvati da je dunjalučki život prolazan, da treba zaraditi za vječnost. Mi smo u Meki boravili mjesec dana, ništa mi nije bilo teško, sve se s lakoćom savladavalo, a obavio sam i osam umri. Sve praznine koje sam osjećao u srcu, popunile su se jedna po jedna“, priča nam hadžija Salih i posebno naglašava da hadž treba i očuvati.

Najgore je ogovaranje, treba biti sit u duši, otvorenog srca i na svemu biti zahvalan Allahu jer njemu ćemo se svi vratiti. Sjećam se šta su naši stari govorili:' Čuvaj hadž, sine, čuvaj, jer jednom ćeš za sve biti pitan“. Na pitanje da li bi volio opet otići na hadž, odgovorio nam je. „Ako me Allah opet bude pozvao, odazvaću mu se, jer kako kažu odazivam ti se Gospodaru i u dobru i u zlu“.

Moliti Allaha da dočekao i idući Bajram

Bajramski dani u porodici Salatović posebna su radost. „Klanja se bajram namaz, obiđu se braća, sestre, komšiluk i prijatelji. Onda se kolje kurban pa dijelimo kurbasko meso. Velika je to radost i samo moliš Gospodara da i idući bajram dočekaš“, rekao nam je na kraju razgovora hadžija Salih Salatović.



N.Br./maglaj.net