Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Klanjan bajram-namaz, centralna svečanost u Jusuf-pašinoj džamiji Kuršumliji (FOTO)

img

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Maglaj održana je u Jusuf-pašinoj džamiji Kuršumlije gdje se okupio veliki broj vjernika. Mnogi su bajram-namaz klanjali u haremu džamije.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj koji je rekao da ni ove godine, zbog pandemije, hadž nisu mogli obaviti oni koji su to namjeravali. „Ako ne možemo otići na hadž, većina nas može zaklati kurban. Žrtvovanjem kurbana mi ostvarujemo važne ciljeve: približavamo se Allahu, iskazujemo mu zahvalnost i molimo ga da nas poštedi velikih iskušenja koja se teško podnose, kakvom su bili izloženi Ibrahim a.s.i sin mu Ismail a.s.“, rekao je između ostalog u hutbi Nevres ef. Hodžić. Vjernicima je posebno naglasio važnost očuvanja države i njenih simbola.

„Bez slobodne države ne bismo se mogli realizovati ni kao vjernici. Državu moramo izgrađivati, čuvati i poštovati. Iako je naša dražava daleko od idealne – ona nam je jedina. Ljubav prema domovini je urođena i iskonska. I za Muhameda a.s. se prenosi da je na sebi svojstven način iskazao ljubav prema Meki, gradu u kojem je rođen. Prilikom iseljena okrenuo se prema Meki i rekao: 'Nema mi ljepšeg ni dražeg grada od tebe. Da me tvoji stanovnici nisu protjerali, nikada te ne bih napustio'. Sve dok neka država ne bude poštovala prava svojih građana, dok ne bude imala potpuni suverenitet na svakom pedlju svoga teritorija, sve dok ne bude štitila nemoćne i cijenila one koji su u njene temelje položili svoje živote, sve dok se ne bude sprovodila pravada, sve dok korpucija i nepotizam ne budu iskorijenjeni, takva država nije do kraja izgrađena i uređena. Bez obzira što mnogo ovoga karakteriše i našu državu, od nje se ne odsutaje, u njenu izgradnju se ulaže, ona se i dalje poštuje i brani. Poštovanje države je obaveza svih stanovnika. Sve državno se poštuje: zastava , himna i grb, ali i njeni zakoni, propisi i tradicija. Svakodnevno možemo vidjeti one koji ne vole ovu državu, kako iskazuju nepoštovanje prema simbolima, ne poštuju zakone i propise“, rekao je ef.Hodžić i podsjetio na projekat Medžlisa IZ Maglaj pod nazivom „Park domovini“.

Naime, na vakufskom zemljištu na sjevernom ulazu u Maglaju gradiće se jarbol za državnu zastavu platoa i parka. Obezbjeđeni su saglasnot Vakufske direkcije, glavni projekat i urbanistička saglasnost, a očekuje se građevinska dozvola. Planirano je da se bh zastava na jarbolu visokom 42 metra zavihori 25.novembra na Dan dravnosti BiH. Na kraju hutbe, ef. Hodžić je pozvao sve da daju doprinos projektu jedne loklane vjerske zajednice u širenju i propagiranju patriotizma prema jedinoj domovini.




N.Br./maglaj.net