Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ne tako česte situacije u moderno doba: U hitnoj pomoći Doma zdravlja Maglaj na svijet došao mali dječak

img

U prostorijama Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Maglaj nedavno je na svijet došao novi život, jedan mali dječak. Ovakve situacije nisu baš česte a dežurna ekipa te subotnje večeri odlično se snašla i po svim pravilima struke.

Uzbuđenje, adrenalin, sreća

Kako smo doznali, mlada majka je toga dana bila na redovnoj kontroli bila u tešanjskoj Bolnici, jer je već bilo prošlo 9 dana od predviđenog termina za porod. Međutim, u večernjim satima, porod je počeo, vremena nije bilo da se prebaci do tešanjske ili zeničke bolnice, pa je mali Maglajlija na svijet došao u Službi hitne medicinske pomoći. Sve je bilo gotovo za nekih 15-tak minuta. Svoja iskustva o toj uzbudljivoj večeri prenijeli su nam Mujo Gračo, medicinski tehničar i doktor Haris Bradarić. „Naša ekipa je otišla po porodilju, a pregledom smo ustanovili da je porod već krenuo. Smjestili smo je u naše prostorije i vrlo brzo beba se rodila. Osjećaj neopisiv, bilo je puno uzbuđenja jer ovo nije svakodnevna situacija. Završilo se sve na najbolji mogući način. Beba je bila dobro, završili smo procuderu te majku i bebu uputili u KB Zenica, jer se radilo o vanbolničkom porodu“, priča nam tehničar Mujo Gračo. „Uvijek sam govorio da su teorija i praksa dva različita svijeta. Koliko god se o ovome učilo tokom školovanja, kada vam se ovo desi u starnosti, nije jednostvno. Naš rad nije plod slučajnosti nego znanja, jer zavšili smo i brojne dodatne edukacije, kako ljekari tako i medicinski tehničari“, dodao je dr Haris Bradarić. „Pomoći da novi život dođe na svijet teško je riječima opisati. Uzbuđenje, adrenalin, sreća, ali opet čovjek razmišlja šta sve može, ne daj Bože, poći po zlu. Na našu sreću sve je završeno kako treba i na kraju koljena su mi ipak malo klecala. Majka je bila fantastična, vrlo hrabra, puna razumijevanja“, dodao je tehničar Mujo. „U pola sata izmiješali su se mnogi osjećaji, od straha do ponosa, kada nam je iz KB zenica javljeno da su i beba i majka dobro“, dodao je dr Bradarić.

Završili brojne edukacije


Naši sagovornici zahvalili su menadžemtu Doma zdravlja Maglaj i direktoru, dr Elviru Vehaboviću koji su prepoznali važnost rada u SHMP i omogćili uposlenim da završe brojne višemjesečne edukacije koje organizuje JU Zavdo za hitnu medicinsku pomooć Kantona Sarajevo.


N.Br./maglaj.net