Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

''Otvorimo vrata zajedno'': Humanitarna akcija za kupovinu neurofeedback uređaja

img

Akcija pod nazivom "Otvorimo vrata zajedno" pokrenuta je u cilju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu Neurofeedback uređaja. Inicijativu je pokrenuo Senad Šehić, vijećnik u Općinskom vijeću Maglaj u cilju pomoći građanima općine Maglaj i poboljšanju uslova u postojećem Centru za rani rast i razvoj djece koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Maglaj.

Neurofeedback uređaj bi služio za potrebe najmlađih sugrađana, djece s poremećajem iz spektra autizma, stimulacije govora i pravilnog izgovora, socijalizacije, usvajanja obrasca ponašanja itd.

Naši sugrađani da bi svome djetetu omogućili adekvatnu terapiju putuju i po cca 60 km do najbližeg centra koji se bavi ovom problematikom. Rana detekcija i rana intervencija kod djece s teškoćama u razvoju je jedan od ključnih faktora za bolji učinak u ostvarivanju njihovih punih potencijala.

Ideja je da vrata Centra za rani rast i razvoj djece budu otvorena za svu našu djecu i da se na taj način stimuliše njihov pravilan rast i razvoj. Djeca sa teškoćama u razvoju predstavljaju jednu od najmarginaliziranijih i najisključenijih grupa u BiH zbog neadekvatnog pristupa potrebnim servisima podrške, stigmatizaciji i diskriminaciji s kojom se suočavaju, te nerijetko i teškoj finansijskoj situaciji njihovih porodica. Neurofeedback terapija ima za cilj pokušati rad mozga vratiti u balans te pripremiti mozak da bi stručnjaci logopedi, defektolozi, okupacijski terapeuti, terapeuti senzorne integracije i ostali u kraćem vremenu imali bolja napredovanja. Za uspješnost terapija odlučujuća je dob djeteta.

Kolika je potreba za nabavkom jednog ovakvog uređaja, govori i čenjica da su u Centru za ranu intervenciju, kojeg vodi Udruženje građana "Mali svijet" iz Lukavca instalirana tri Neurofeedback uređaja i na svakom od njih dnevno se realizuje po osam terapija. Oko 500 tretmana mjesečno. Za tretman se skoro svake sedmice javi minmalno troje nove djece iz cijele BiH, među njima i naši sugrađani. 

Pozvamo privrednike sa područja općine Maglaj i sve druge da u okviru svojih mogućnosti pomognu u realizaciji ove inicijative.


Kako uplatiti novčana sredstva, kao i sve ostale detalje možete pronaći na stranici www.otvorimovrata.org


OTVORIMO ZAJEDNO VRATA NADE, LJUBAVI I ŽIVOTA!


maglaj.net