Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Galovcu čuvaju tradiciju: Organizovana takmičenja u boćanju, potezanju klipa i užeta te bacanju kamena s ramena (FOTO)

img

U cilju promocije tradicionalnih sportskih igara ali i stvaranja boljeg životnog ambijenta za mještane ruralnih-povratničkih sela novošehraskog kraja, na terenima Sportsko-rekreacijskog centra „Oaza mira“ Galovac održane su IV.

Tradicionalne sportske igre. Organizvana su takmičenja u boćanju, bacanju kamena s ramena, potezanju užeta, potezanju klipa i skakanju u vrećama te u malom nogometu. Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja okupljanja ljudi na otvorenom, takmičenja su se organizovala u nekoliko popodnevnih termina. Pobjednici u potezanju konopa su poznati „teškaši“ Blažan Slišković i Dragan Šainović pobijedivši Zorana Karimovića i Dragana Džambu.



U potezanju klipa opet je naspretniji bio Dragan Šainović. U bacanju kamena s ramena treće mjesto je zauzeo Nikica Ivešić, drugi Ivo Šahinović, a najdalji hitac imao je Blažan Slišković. Ništa manje interesantno nije bilo ni u konkurenciji djece gdje je nastupio veći broj ljubitelja starih tradicionalnih igara. U trčanju u vreći pobijedila je Iva Lončar ispred Luke Karimovića i Mateja Lončara, a najmlađi učesnik takmičenja bio je petogodišnji Niko Karimović. Šampioni u boćanju za 2021. godinu su Nenad Topić i Ilija Tomić.



Drugo mjesto su zauzeli Franjo Mrkonjić i Alojzija Jurišić dok su treći bili Drago Kelavić i Josip Andrić. U okviru ovih igara održan je i malonogometni turnir u kojemu je pobijedila ekipa Novog Šehera savladavši u finalu ekipu iz Kopica. Zahvaljujući sponzorima, pobjednicima Sportskih igara u Galovcu, uručene su medalje, pehari i nagrade, a nakon takmičenja za sve učesnike organizirano je zajedničko druženje i večera.




N.Br./maglaj.net