Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Neobična priča iz Liješnice kod Maglaja: Divlja patka svila gnijezdo daleko od vode (FOTO)

img

Jedna divlja patka, daleko od rijeke Bosne nekih 500 metara, u jagodnjaku Rifeta Burejića u Liješnici odlučila je sviti gnijezdo i položiti osam jaja. Pitali smo se zašto je odabrala baš ovu parcelu? Vlasnik, Rifet Burejić ima jednostavno objašnjenje – radi se o organskoj proizvodnji bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava.

Počeo sa plantažom melise

Rifet Burejić blizu 20 godina bavi se organskom proizvodnjom, prvo je krenuo sa uzgojem melise, a posljednjih pet godina uzgaja jagode sorte kleri. Kada krene sezona, za njegovim jagodama velika je potražnja, a sve zahvaljujući reklami „od usta do usta“. Priča nam da je zasad melise uništila poplava 2014.godine, a od UNDP je dobio sadnice jagode u okviru Projekta „Oporavak od poplava“ i podigao zasad na dunumu terena. „Jagodu proizvodim već pet godina na potpuno prirodan način, bez ikakvih hemikalija i prskanja. Ne tretiram je čak ni u jesen protiv štetočina.  I mislim da divlja patka baš zbog toga odabrala blizinu moga jagodnjaka da tu svije gnijezdo i na svije donese pačiće, pronašla je čistu, ekološku sredinu“, ispričao nam je Rifet. Čudno je, dodao je Rifet, što ovdje nema vode. Od gnijezda do Bosne, patku dijeli prometna saobraćajnica, dva kolosijeka pruge te fabrika „Natron Hayat“, što cijeloj priči daje još čudniji ton, smatra Rifet. Priču o neobičnoj gošći u jagodnjaku, podijelio je na društvenim mrežama i svi njegovi prijatelji su oduševljeni.



Dugo sam čekao da je fotografišem, ali na kraju sam uspio da je uhvatim na 'radnom mjestu'. Imali smo vrlo brliski susret. A svi se čude otkud patka baš na mome imanju, jer svi znaju da ovdje nema vode“, rekao  je i dodao da će se potruditi da patki budućim  pačičima ne zaprijeti nikakva opasnost dok ne odluče otići sa njegovog imanja.

Ko radi i zaradi

Dok su uzgajali melisu, Rifet i njegova supruga kupili su zemlju na kojoj su podigli kuću. Obradjuju vlastitu ali i zemlju koju su uzeli u zakup. Uspjeli su kupiti i mali traktor sa priključcima. „U sezoni, Burejići imaju malo slobodno vremena. Iako smo oboje zaposleni sredstva koja zaradimo  prodajom jagoda dobro im dođu, jer van Maglaja školujemo troje djece“, rekao nam je Rifet i nastavio. „Kćerka Fatima studentkinja je treće godine na Filozofskom fakultetu, sin Jasir student je Medicinskog fakulteta u Zenici, a najmlađa Medžida pohađa visočku medresu. Tri grada, tri kirije. Uz jedan porodični rad, sve se stigne, a drago mi je da ćemo iduće godine imati još dunum zemlje pod jagodom“, najavio je Burejić.



Od poljoprivrede se savim lijepo može živjeti samo treba raditi, poručuje Rifet, inače prosvjetni radnik sa stažom od 20 godina. Voli se baviti poljoprivredom jer na selu je od djetinjstva. Za njega je računica sasvim jednostavna – godišnje proizvede i plasira do 1.500 kilograma jagode čija je cijena 4 marke za kilogram. „Sasvim solidan izvor primanja i to je razloga da idemo na proširenje proizvidnje na još jednom dulumu organskog zasada jagode“, rekao nam je Rifet na kraju razgovora.




N.Br./maglaj.net