Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Gimnazijalac Mahir Rešidović nastavlja da niže uspjehe: Posljednja nagrada za napisanu bajku

img

Nakon što je na literarnom konkursu o temi „Dobrota se ne zaboravlja“, koji je raspisala Franjevačka klasična gimnazija Visoko, osvojio prvo mjesto, ovih dana stiglo je još jedno priznanje za gimnazijalca Mahira Rešidovića. Na konkursu za najljepšu bajku, Mahiru je pripala druga nagrada.

Festival dječije umjetnosti FEDU završio je svoju ovogodišnju potragu za najljepšim neobjavljenim bajkama u kategorijama za odrasle autore iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te učenike osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine. Na konkurs Festivala za najljepše neobjavljene bajke pristiglo je 190 bajki – 63 odraslih autora i 127 dječjih. Pred žirijem su se našle bajke afirmiranih književnika za djecu, pisaca koji će tek zasjati na spisateljskom nebu i učenika čija talentiranost udružena s maštovitošću puno obećava, a koliko je bilo autora, toliko je bilo i različitih bajkovitih kreacija.

U kategoriji odraslih prvo mjesto pripalo je bh književnici Tatjani Andrejević, dok je drugonagrađeni bio Mahir Rešidović. On je, kako je obrazloženo, vješto ispisao poetičnu i poučnu bajku „Anđeoski plamen“ u čijem su središtu ljubav i životna borba jedne posebne djevojčice i njezinog oca koji nas poučavaju kako čistim srcem uvijek možemo osvijetliti put do rješenja najvećih problema.


N.Br./maglaj.net