Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnost članica Udruženja ''Cicmanka'' Novi Šeher: Iftari do kućnog praga postača (FOTO)

img

Članice Udruženja „Cicmanka“ Novi Šeher tradicionalno tokom mubarek ramazana pripremaju iftare. Zbog pandemije korona virusa te poštovanja epidemioloških mjera i ove godine iftari se dijele na kućne pragove postača. Prema riječima predsjednice Udruženja Kade Meškić, ranije su se iftari organizovali u džematima, a sada se dijele postačima kako bi se ispoštovale zabrane okupljanja.

Kada počnemo sa pripremom iftara, krenemo sa jednim manjim broje, obično do 100 iftara koliko moćemo same pripremiti u svojim kućama. Ali, kada čuju za našu aktivnost, jave nam se donati, naši sugrađani, ali i naša dijaspora. Prošle godine smo pripremile i podijelile 200, a ove godine smo starim i bolesnim podijelile više od 300 iftara u naseljima novošeherskog kraja. Hvala članicama Udruženja koje su se odlično organizovale i kod svojih kuća pripremale hranu i naše tradicionalne kolače, sugrađanima, dijaspori iz Austrije, Švedske, Njemačke, Holanije i Norveške, vlasnicima prodavnica i pekare „Muki“ koji su besplatno podržali i ovu našu aktivnost“, ispričala nam je Meškić.



U planu je i priprema još iftara u saradnji sa Regionalnim odborom „Merhameta“ Maglaj, ženama Strupine i neformalnom grupom žena iz Kopica na želu sa Vahidom Jašić. Tako će do kraja ramazana biti pripremljeno i podijeljeno 300 iftara postačima Novog Šehera, Strupine i Kopica.

Posebna blagdanska ponuda

Kako su pred nama su praznični i dani darivanja, vrijedne članice Udruženja pripremile su i posebnu bajramsku ponudu. „U cilju poštivanja epidemioloških mjere ne okupljamo se u našim prostorijama, ali članice vrijedno rade kod svojih kuća. Tako imamo lijepu ponudu posteljina, stolnjaka, salveta i kecelja, a sve to može biti bajramska hedija, ali i pomoć radu našeg udruženja“, poručila je na kraju razgovora predsjednica Udruženja Kada Meškić.






N.Br./maglaj.net