Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti Regionalnog odbora ''Merhamet'' Maglaj (FOTO)

img

Osigurana interventna pomoć za migrante

Osim redovnih aktivnosti kojima se obilježava mjesec ramazan, Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj nastoji da svakodnevno proširuje obim djelovanja pa je tako ugostio delegaciju organizacija CRS, „Caritasa BH“ i Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

U razgovoru sa Dijanom Muzička i Kristinom Bavčić iz „Caritasa BH“, Mirom Mehmedović iz CRS BH te direktoricom Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla Mensurom Husanović, dogovoreni su budući oblici saradnje. Interventno se djelovalo prema migrantima koji trenutno borave na području grada Maglaja kroz provedbu projekata „Interventna podrška migrantima i izbjeglicama u BiH“. Ovo je samo jedna od aktivnosti projekta koji implementira CRS, u saradnji sa partnerskim organizacijama kroz obezbjeđenje paketa hrane i pomoći u ruksacima, vrećama za spavanje i vešom, koji se djeli migrantima i izbjeglicama koji nemaju smještaj. „Ovakva pomoć se distribuira u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, a od danas i Maglaju i Zenici“, kazala je direktorica Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj Sanela Omerović.


Iftari na kućnom pragu postača

Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj u okvru kampanje „Iftar na kućni prag“ obradovao je postače u Mjesnoj zajednici Ševarlije kod Doboja (Republika Srpska). Njima je „Merhamet“ podijelio 50 iftara koji su pripremljeni u narodnoj kuhinji u Maglaju. Postačima u Ševarlijama podijeljeno je i 100 kilograma hurmi i 300 ramazanskih somuna. I ovu kao i brojne druge aktivnosti u okviru projekta „Iftar na kućni prag“, pomogli su brojni donatori, građani i privrednici, sa područja maglajske ali i susjednih općina.





N.Br./maglaj.net