Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Prošle godine cijela porodica Hrnjić završila u stacionaru zbog korona virusa

img

Budite pametni, budite pozitivni, ali ne na naš način“. Prije godinu dana ovu poruku uputio je Anes Hrnjić (28) kada je saznao da je on, ali i cijela njegova porodica zaražena koronavirusom. Tako je šestočlana porodica Hrnjić iz maglajskog naselja Misurići završila u stacionalnu Kantonalne bolnice Zenica. Ni u tim teškim trenucima, jer puno je bilo nepoznanica u to vrijeme, Anes nije bio bez optimizma.

Anesov optimizam davao im je snagu u teškim trenucima

Sa Anesom smo se susreli godinu dana poslije. I njemu je ovo vrijeme prošlo nestvarno brzo. Prisjeća se da su to bili teški dani za Hrnjiće, roditelje Esada i Sadetu, majku Fatu i djeda Dedu te mlađeg brata Admira. „Kada smo saznali da smo pozitivni, bilo je najviše panike i nepoznanica. Šta ćemo sada, hoćemo li u stacionar ili ćemo biti kod kuće u izolaciji, hoćemo li se pakovati?“, prisjeća se Anes i dodaje. „Kada sam saznao da smo svi pozitivni, na društvenim mrežama objavio sam status i javno priznao da svi imamo koronavirus. Najviše sam to uradio zbog stigmatizacije, javnog razapinjanja i sveopšteg linča prema članovima porodice koji su se razboljeli prije nas. Kao da su oni željeli da se razbole. Mnogi su na pozitivan način primili moju objavu, zvali, interesovali za sve nas“. U stacionaru je najviše on hrabrio porodicu i čuvao ih da ne pokleknu, uvijek bio dobro raspoložen. Bilo im je tada posebno drago zbog svih onih znanih i neznanih koji su ih zvali i hrabrili. Na njih corona na svu sreću nije ostavila nikakve posljedice. I ako je osjetio bilo kakvu stigmatizaciju pojedinaca, nije dozvolio da to utiče na njega. Međutim, priča nam, majki i djedu je ipak teže. „Ostao im je strah, posebno zbog najnovijih vijesti o broju oboljelih i umrlih, hoće li se i kada vakcinisati? Bukvalno ne idu nigdje i smanjili su kontakte“, kaže Anes.

Vjenčanje bilo u septembru

Nije dozvolio da mu korona poremeti planove. U septembru prošle godine Anes se oženio sa dugogodišnjom djevojkom Amrom pa su tako počeli zajednički život.

Mi smo planirali vjenčanje bez obzra na sve. Nije se imalo šta čekati. Vjenčali smo se, uselili u novi stan, zasnovali porodicu. U dvoje je sve lakše“, priča nam kroz smijeh. Ni sam nije vjerovao da će cijela ova situacija sa pandemijom trajati ovako dugo. „Puno je ljudi oboljelo, a puno ih se i oporavilo. Teško mi je zbog svih ljudi, mladih i starih, koji su izgubili bitku sa koronom, ali evo sada imamo vakcinu. Ipak, mislim da će proći još vremena do nekog normalnijeg života“, smatra Anes.



N.Br./maglaj.net