Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vrijeme za proljetne radove: Gužve u poljoprivrednim apotekama

img

Da je vrijeme poljoprivredih radova, vidljivo je i po gužvama u poljoprivrednim apotekama u Maglaju. Kako smo saznali, cijene sadnog materijala iste su kao i prošle godine a nešto je i jeftinije, ali je zato stočna hrana skuplja u odnosu na prošlu godinu.

Sjemenski krompir i luk jefitniji su nego prošle godine, otprilike 10 do 20%. Cijenu ponude diktira potražnja. Na tržištu imao dvoljno sjemenskog krompira i luka, a prošle godine je zavladala nestašica u pola sezone i to je uticalo na cijenu, bilo je skuplje nego sada. Cijena jednog kilograma sjemenskog luka kreće se od 4 do 4,50 KM, a cijena 25 kilograma sjemenskog krompira je od 22,50 do 37 KM, takođe u zavisnosti od sorte. Stočna hrana je nešto skuplja, jer je na svjetskom tržištu poskupila soja, koja se koristi u proizvodnji stočne hrane. Mušterija ima, posebno ako lijep i sunčan dan“, rekao nam je Elvir Muminović, agronom, zaposlen u jednoj od poljoprivrednih apoteka u gradu. Safet Hasanić, poljoprivredni tehničar, uposlenik druge poljoprivredne apoteke, kaže da je sjemenski korompir za 30% jefitniji nego prošle godine, a da je porasla cijena gnojiva zbog poskupljenja goriva. „Mušterija ima, kupuje narod, a najviše se kupuju luk, krompir i ostala sjemena“, rekao nam je Safet.

Obrađeno više poljoprivrednih površina

Neke informacije sa terena govore da je prošle godine zasijano više poljoprivrednih površina nego 2019.godine što je i sasvim razumljivo, mnogi su s razlogom strahovali od ekonomske krize, neki su ostali bez posla ili su imali više slobodnog vremena. Uglavnom, ko je naučio i dalje će sijati i proizvoditi. „Posijaću kao i svake godine, evo upravo sam kupio sjemenski luk. A da li je skupo? Pa za nas penzionere ništa nije jeftino“, kazao nam je Hasan Salkić. Šabana Vehabovića sreli smo ispred jedne poljoprivredne apoteke. „Kupio sam gnojivo i zemlju za rasadu. Cijene su prihvatljive, ko neće sijati neka kupuje. Ali, sve što posiješ, pšenicu ili kukuruz, čista je lutrija, naiđe suša ili poplava i ti ostaneš bez uroda. Ja imam plastenik i uzgajam povrće koliko može biti za moju porodicu“, dodao je Šaban Vehabović.


N.Br./maglaj.net