Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ništa nije sveto: Ko može zaustaviti devastaciju Spomen parka ''Velika kuća''? (FOTO)

img

Kada je prije nepunih pet godina, u južnom dijelu grada u ulici Civilnih žrtava rata svečano otvoren park za naše najmlađe sugrađane, "Velika kuća", Maglajlije su sa oduševljenjem dočekale ovu vijest. Spomen–park osmišljen je kao spomen kuća za svu nedužno ubijenu djecu tokom agresije na našu domovinu i naš grad u periodu 1992-1995, mjesto za sportsko-rekreativne aktivnosti i igru djece.

I zaista od dana kada je otvoren pa do danas dječija graja iz parka ne jenjava. Održavaju se treninzi, igra se nogomet „na male“, smjenjuju se generacije zaljubljenika u košarku i odbojku, međutim konstantno se javlja jedan problem – (ne)odnos prema javnom dobru. Gdje je nestala kultura ponašnja i obzir prema tuđoj/zajedničkoj imovini? U proteklih pet godina, više puta je sanirana ograda parka. Postavlja se pitanje – „čemu razvaljivanje ograde, ako postoji ulaz/izlaz iz parka?“ Nadalje, nazdorne kamere su uništene, a bile su tu kako bi naša djeca bila sigurnija tokom igre, kako bi se spriječile potencijalne krivične radnje i nadzirala kretanja lica?

U vremenu kada svi željno isčekujemo novi gradski park, sa popratnim sadržajem za sve uzraste,od sprava za rekreaciju, mjesta za igranje šaha, cvijeća, sadnica novog drveća, fontane koja će zasigurno predstavljati još jedno mjesto za porodičnu fotografiju u našem gradu, pitamo se da li smo spremni za takvo što, kada samo nekoliko metara pored nemilosrdno i iznova uništavamo postojeći park?

"Velika kuća" nije samo još jedan u nizu parkova, već simbol mladosti koja treba da živi i da nadživi sve, kada je nažalost jedna nam oteta iz naručja. Ali, dragi/e naši/e sugrađani/e taj simbol nama očigledno ništa ne predstavlja kada smo već uspjeli oštetiti nekoliko ploča sa imenima poginule djece, kada smo sadnice drveća uništili iz obijesti.

Dječija igra je uvijek bila i biti će bezbrižna, no nikada ne bi smjela biti nemarna. S toga , neka nam ovaj naš nemar bude nauk za ono što dolazi u skorijoj budućnosti. Aktivirajmo svijest i vratimo kulturu živlljenja u urbanoj sredini, jer zasigurno, ukoliko ovako nastavimo, niti jedna vlast nam neće moći dovoljno sagraditi niti izgraditi koliko ćemo mi moći uništiti.






A.P.Š./maglaj.net