Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U pećini Megara tokom rata postavljeno 10 protivpješadijskih mina (FOTO)

img

Snimanjem terena oko pećine Mokra Megara i službeno je započela izrada projekta razminiranja ovog područja. Narednih dana ekipe BH MAC-a će raditi na označavanju i mjerenju, u prvom redu pristupne staze i ulaza u pećinu, koji bi trebali biti u fokusu pretrage za zaostalim minama iz proteklog rata.

Mine u pećinu postavljene tokom rata

Inicijativa za razminiranje Megare, budućeg zaštićenog područja prirode, koju je prije par mjeseci pokrenulo Udruženje građana „Fojničani“ napokon je urodila plodom. Podršku su priužili BH MAC, Sportsko i naučno-istraživački kluba „Atom“ Zavidovići, Misija OSCE u BiH, Šumarija Maglaj, lokalna vlast te projekat „Misli o prirodi“.

Zbog neodgovornih podjedinica koji putem društvenih mreža šire dezinformacije da tokom proteklog rata ulaz u pećinu Mokra Megara nije bio miniran, prenosimo fotografije originalnog zapisnika BH MAC-a iz 1995. godine o vrsti i broju postavljenih mina. Prenosimo i fotografiju jedne od mina koju je voda iznijela iz pećine te je trenutno zaglavljena između dva kamena na ulazu. Radi se o protupješačkoj mini tzv. "pašteti" koja može izazvati teške tjelesne invaliditete. Molimo stoga za razumijevanje i strpljenje do završetka procesa razminiranja koji je tek započet izradom projekta“, upozorili su iz Udruženja.

Građani upozoreni da ne skidaju minske oznake

U neposrednoj blizini pećine Magara kao i na širem lokalitetu nalazi se 10 zapisnika o postojanju minsko-eksplozivnih sredstava, rekao nam je Nedžad Kukuruzović, operativni oficir Centra za uklanjanje mina BH MAC-a Regionalni ured Tuzla. U samoj pećini prema minskom zapisniku nalazi se 7 komada mina PM 3 i 2 komada mina PMR 2A. Rijeka Megara, poznata kao snažna, bujičasta rijeka, preki mina je je nanijela sloj kamenja i zemlje, a neke mine su uočene i van pećine.Ovo će otežati proces tehničkog izviđanja te će se morati pretražiti šire područje oko pećine Megare. Pripadnici BH MAC-a uskoro će postaviti i minske oznake, a građani su upozoreni da ih ne skidaju, jer niko se sigurno ne želi suočiti sa tragičnim posljedicama neodgovornog ponašanja.









N.Br./maglaj.net