Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sabrija Berberović prva polumaratonka u Maglaju

img

Trku posvetila Maglajkama koje se bore sa malignim oboljenjima

Nakon maratonaca i polumaratonaca, Maglaj ima i svoju prvu polumaratonku. Sabrija Berberović istrčala je mostarski polumaraton a trku je posvetila svim Maglajkama koje se bore sa malignim oboljenjima u znak podrške.


Polumaraton već imala u nogama

Prije četiri godine Sabrija je odlučila biti puno više fizički aktivna. Uz trčanje redovito vježba u teretani, radi kardio program ali i vježbe snage. Polumaratonskih istrčanih 21 kilometar već je imala u nogama, pa je učešće u jednoj zvaničnoj trci bio logičan slijed događaja. „Nije bilo upitno da li ću doći do cilja, više sam željela osjetiti kako je to biti dio velike trke. Mostar je pokazao snagu organizacije polumaratona na svjetskom nivou kada su mnoge druge trke otkazane zbog pandemije. Riječima ne mogu opisati koliko sam sretna što sam ostvarila svoj cilj, a na tom putu imala sam veliku podršku supruga Emira“, ispričala nam je Sabrija. Tokom trke čvrsto je vjeravala u sebe, znala je da dionicu može istrčati, a kada je vidjela da mnoge ostavlja iza sebe bila je još više motivisana. „Bilo je malih problema jer mi Bosanci nismo navikli na hercegovačke bure. Na tri trase bura je bila toliko jaka i doslovce mi je nosila noge. Ali i to je iskustvo više i moraš biti spreman na sve vremenske uvjete“, dodala je uz smijeh.

 
Žene koje se bore sa rakom nisu same

Osjećaj prolaska kroz cilj i medalja oko vrata koju dobiju svi finišeri, teško da se može riječima opisati. Ponosna je i na svoj rezultat a kroz cilj je prošla kao 19.žena u svojoj kategoriji. Sabrija je zdravstvena radnica, inženjerka radiologije zaposlena u maglajskom Domu zdravlja. Kroz svoj posao najviše se susreće sa onkološkim pacijetima i prema svima njima, a posebno prema ženama, osjeća posebnu empatiju. „Ružičasta je moja boja, to je i simbol borbe protiv karcinoma dojke i sva sredstva sa trke namjenjena su udruženjima žena koje se liječe od raka. Sve se to nekako posložilo. Trku sam posvetila svim mojim dragim Maglajkama koje se bore sa različitim oblacima karcinoma, većinu njih poznajem kroz onokološke kontrole. Znam kroz šta prolaze i željela sam im pokazati da nisu same i da mislim na njih“, poručila je Sabrija.


Fizička aktivnost važna i za imunitet

Redovna fizička aktivnost važnija je nego ikada, pa je Sabrija svima uputila poruku da redovne šetnje i trčanje budu svakodnevni. Inače, na Mostarskom polumaratonu učestvovao je i Maglajlija Reuf Husejnović koji je stazu od 21,16 kilometara istrčao za sat 37 minuta i 48 sekundi.


N.Br./maglaj.net