Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dugogodišnji problemi mještana naselja Tomići: Imaju zemlju, a kao da je i nemaju (FOTO)

img

U dijelu naselja Tomići, izmedju rijeke Bosne i željezničke pruge, leži blizu 170 duluma vrlo kvalitetne, obradive zemlje. Mještani vrijedni, pa se obradjuje svaki pedalj. Ali, za njih sa proljetnim kišama počinju problemi. Tada se zemlja nađe pod vodom, a razlog su zatrpani željeznički kanali, posebno nakon poplava 2014. godine. Blizu sedam godina nije se uradilo ništa na njihovom održavanju, čišćenju ni na postavljavnju novih cjevovoda za odvodnju.

Trud najčešće uzaludan

Kako su nam ispričali Ilija Banović i Josip Sović, mještani su ovdje upućeni na poljoprivredu i proizvodnju hrane kako za sebe tako i za stoku koju uzgajaju. Ali, ponestaje snage, jer njihov trud počesto je uzaludan. „Imam zemlju, a nemamo zemlju, takva je situacija. Ima nas koji radimo u poljoprivredi, ne ostane brazda neposijana, ali uzalud. Kada padaju proljetne kiše, ovdje nastane more. I ako šta naraste, struhne od silne vlage. Traktori ne mogu prići ovoj zemlji, a za koji dan bi trebalo posijati kukuruz. Kakva je sada situacija niti ćemo moći oratit ni sijati“, ispričao nam je mještanin Ilija Banović. Josip Sović nastavlja. „Još je sada i dobro kako zna biti. Puno se ulaže u poljoprivredu, a sve na kraju džaba. Trebalo bi se nešto hitno uraditi da ljudi ne gube nadu“. Mještani apeluju na Željeznice Federacije BiH ali i lokalnu vlast da im pomognu riješiti problem. „Molimo i lokalnu vlast i Željeznice Federacije BiH da nam pomognu, da se postave nove cijevi za odvodnju. Plačem zbog ovakve lijepe zemlje, da ne možemo ništa posijati“, dodao je Banović kroz suze.

 
U 21. vijeku beton miješaju ručno

Nije ovo jedini problem mještana ovog naselja. Pored lošeg puta, ukazali su nam i na visinu podvožnjaka od 3,90 metara u Tomićima, Fojnici i Globarici ispod kojih ne mogu proći veće građevinske mašine. Mještani rješenje problema vide u spuštanju nivoa saobraćajnice barem za 40 centimetara. „Ja sam prošle godine gradio kuću i zbog visine podvožnjaka nisu mi mogli doći ni pumpa ni mikser za beton. Sramota je da u 21. vijeku miješamo beton ručno“, dodao je Josip Sović.


Iz Željeznica F BiH čeka se odgovor

Na adresu Željeznica Federacije BiH još 16.marta poslali smo upit: da li se može i kada nešto konkretno uraditi i riješiti višegodišnji problem mještana ovoga kraja, kako u pogledu obradivih površina koje su pod vodom, ali i visine podvožnjaka u Tomićima, Fojnici i Globarici. Odgovore još čekamo.


N.Br./maglaj.net