Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dramatično u Kantonalnoj bolnici Zenica - nema mjesta, a ni osoblja

img

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica je dramatično, mjesta za prijem Covid pacijenata više nema. Na liječenju je 135 pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Zdravstvene vlasti ponovo pozivaju na odgovorno ponašanje građana, koji će poštujući propisane mjere zaštiti sebe i svoje okruženje, ali i najdirektnije pomoći zdravstvenim radnicima. 

Kapaciteti za prihvat i tretman Covid pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica su popunjeni, od više od 135 hospitaliziranih najveći dio su sa teškom kliničkom slikom i potrebom za kiseoničkom podrškom.

Za tretman tako teških pacijenata treba obezbijediti mnogo šta, prije svega treba obezbijediti ljude koji su stručni da se bave njihovim liječenjem, praznih kreveta ima, ali prazni kreveti ne liječe ljude, ljude liječe doktori i osoblje kojih nemamo“, upozorava prof. dr. sc. prim Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Covid pacijenti u ovoj ustanovi zbrinjavaju se na tri lokacije, prilagođene njihovom tretmanu. Istovremeno, prekinuti su svi takozvani hladni hiruški  programi i prijem pacijenata koji nisu životno ugroženi. Medicinski kadar smjenjuje se u Covid odjelima, Stanje se sada dodatno komplicira i sa osiguravanjem medicinskog kisika.  

Bojim se, kažem, da u svakom trenutku možemo doći u situaciju da više ne možemo pružati zdravstvenu pomoć, da ćemo morati bukvalno vratiti vozilo koje doveze teškog pacijenta sa kapije“, kaže prof. dr. sc. prim Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Porast broja novooboljelih i pritisak na kapacitete Kantonalne bolnice već je bio razlog što je  Krizni štab Ministarstva zdravstva ovog Kantona zatražio podršku od KCUS-a.

Ono što do sada nismo koristili to su kapaciteti Kliničkog centra u Sarajevu, čiji smo suosnivač, nadamo se da će sad to umnogome olakšati rad i našoj Bolnici da ćemo najsloženije slučajeve slati tamo gdje i najsloženija organizovana i najsloženiji vid zdravstvene zaštite“, izjavio je prim.dr. Senad Husejinagić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

No, kako se stanje u međuvremenu zakompliciralo i u Kliničkom centru, tu vrstu podrške teško je sada očekivati. Razlog više za još jedan apel zdravstvenih vlasti građanima ovog Kantona da odgovornim ponašanjem i izbjegavanjem rizika štite sebe i čuvajući svoje zdravlje podrže  i zdravstvene radnike.



(FTV/Gordana Ristović Muslija)