Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan žena u Maglaju: Iako duplo skuplje nego prošle godine, cvijeće se puno kupovalo (FOTO)

img

Da je umjesto podsjetnika na status i prava žena, 8. mart slavlje konzumerizma, pokazuju slike Maglaja – grad je pun cvijeća, kupuju se pokloni, troši....... Cvjećare su pune, a puni su i stolovi cvijeća kod uličnih prodavača. Koliko smo mogli čuti, ne žale se na kupovnu moć iako je cvijeće, kako tvrde neki prodavci, u odnosu na prošlu godinu poskupilo i za 50%. Ruže su koštale od 4 do 7 KM, cvijeće u saksijama od 10 do 40 maraka, koliko su bile orhideje. Jedino su karanfili ostali na prošlogodišnjoj cijeni od 1,50 KM.


Aktivistkinje organizovale protestnu šetnju

 

Članice i članovi  Sekcije mladih antifašista, zajedno sa članovima Udruženja mladih „Sub castro nostro“ i neformalne grupe mladih, organizovali su protestnu šetnju pod nazivom „Vrisak tišine“. Mladi su transparentima skrenuli pažnju na probleme sa kojima se žeene danas suočavaju, od seksulanog zlostavljanja pa do problema ekonomske ovisnosti. Studentkinja Sara Međić, aktivistica i volonterka, u ime NVO „Bravo“ dijelila je ruže ženama u dijelu MZ Liješnica. „Željela sam im uljepšati dan, radi se o ženama koje su ili bolesne ili žive same, pa im je ova gesta puno značila. Željeli smo im poručiti da nisu zaboravljene“, rekla nam je Sara.



U povodu Međunarodnog dana žena u Biblioteci je postavljena izložba fotografija žena koje su obilježile vrijeme u kojem su živjele, bilo da se radi o velikim vladaricama, naučnicama ili književnicama, a poseban akcent bio je na ženama BiH. Žena Bosne i Hercegovine koje zaslužuju da se po njima zovu ulice ili ustanove itekako ima, od Stake Skenderove do Vahide Maglajlić. Pokazala je to i posljednja izložba u Biblioteci.



N.Br./maglaj.net