Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Fojničani ponovno u akciji: Sakupljeno 40 vreća smeća (FOTO)

img

Mještani naselja Fojnica nedaleko od Maglaja, poznati su kao veliki ljubitelji čiste okoline. Nisu rijetke ni eko šetnje tokom kojih se prikuplja smeće uz lokalni put, koje bacaju nesavjesni vozači. Tokom posljednje "Eko šetnje" članovi Udruženja građana „Fojničani“ sakupili su više od 40 vreća otpada bačenog pored ceste na dionici dugoj 2 kilometra, od mosta na rijeci Fojnici do podvožnjaka u Liješnici.

"Zahvaljujemo svim volonterima koji su se odazvali akciji, a posebno našim najmlađim članovima koji su i ovaj put pokazali kako se Misli o prirodi! Velika hvala i onima koji su nas podržali osvježenjem!", poručili su iz Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj.

Inače, Udruženje građana „Fojničani“ prošle godine je pokrenulo EKO HUB MAGLAJ, jedno od 10 ekoloških središta u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku vlade Kraljevine Švedske. Cilj Udruženja i EKO HUB MAGLAJ je doprinijeti kvaliteti i promociji zaštite okoliša uključivanjem svih relevantnih aktera na lokalnom nivou na području navedenih općina čiji su stanovnici zadnjih godina sve češće žrtve ekoloških katastrofa u vidu poplava i klizišta koji su dijelom uzrokovani i lošim odnosom čovjeka prema prirodi. Ova sveobuhvatna ekološka kampanja će trajati više od dvije godine i uključivat će mnoštvo aktivnosti ali i organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca koji su zainteresirani za zaštitu okoliša svojoj lokalnoj zajednici.







N.Br./maglaj.net