Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi (FOTO)

img

Za Opću bolnicu Tešanj osigurano 40 doza

Maglajski Crveni križ za potrebe Opće bolnice Tešanj organizovao je prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Za ovu zdravstvenu ustanovu osigurano je 40 doza. Prizor koji smo zatekli u Domu zdravlja izaziva svako divljenje i poštovanje prema dobrovoljni davaocima krvi. Čekaonica prepuna i svi strpljivo čekaju svoj red.

Bilo je puno višestrukih davalaca ali i onih koji tek kreću putem humanosti. „Iskreno prvi put darujem krvi, ali neće biti posljednji sigurno“, rekao nam je Mujo Hadžić. Srednjoškolki Ermani Mujaković ovo je bila adruga akcija. „Malo ima straha, ali to je ništa kada znamo da naša krv nekome može spasiti život“, naglasila je Ermana. U prošloj godini u četiri akcije osigirano je oko 320 doza za potrebe Kantonalne bolnice Zenice.



Ove godine planirano je šest akcija, četiri redovne za dvije zdravstvene ustanove u Zenici i Tešnju, kao i dvije za punoljeten maturante“, najavio je Ismar Mehinagić, sekretar Crvenog krića Maglaj. Od početka pandemije do danas u Općoj bolnici Tešanj oslanjali su se isključivo za porodično davalaštvo, a akcije, zbog aktuelne situacije, nisu organizovane. „Davaoci krvi su među najhumanijim ljudima, mi to uvijek naglašavamo i hvala im za njihovu darovanu krv“, poručila je dr Lejla Prnjavorac, ljekar opšte prakse u Općoj bolnici Tešanj.





N.Br./maglaj.net