Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Mladi u zajedničkoj akciji: U Misurićima manje smeća (FOTO)

img

Mladi Crvenog križa Maglaj te djeca i omladina MZ Misurići bili su glavni akteri jedne eko akcije. Naime, Crveni križ je od Ministarstva za promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK dobio 1.000 KM za realizaciju projekta „Zajednog do istoga cilja“ a koja je realizovana na području Misurića. „Ovim projektom Mladi Crvenog križa pokazali su da su humani i prema prirodi a ne samo prema ljudima“, rekla nam je Iman Terzimehić, voditeljica Projekta i predsjednica Mladih Crvenog križa.

Učesnici eko akcije imali su zadatak od smeća očistiti kanal uz magistralni put M-17, te uz put koji vodi do novoizgrađenog izletišta kod spomenika u Misurićima. Posla je bilo,u to smo se sami mogli uvjeriti. Ali, kada se male ruke slože, sve se može. Za vrlo kratko vrijeme kanal je bio očišćen od smeća. Ernad Kepić i Ensar Memišević starijim su uputili apel da cijene njihov angažman i brigu za čistu i zdravu okolinu. „Cijeli projekat vrijedan je 1.000 KM, a dio sredstava iskoristiće se za nabavku građe za izgradnju još jedne nadstrešnice na izletištu kod spomenika u Misurićima“, pojasnila je Aida Hadžić, predsjednica Crvenog križa Maglaj, a Samir Fetić, povjerenik MZ Misurići, zahvalio se mladima što su izdvojili svoje slobodne vrijeme za ovu akciju.

Eko čas na izletištu

Na kraju akcije, svi učesnici imali su zajednički ručak, a poslušali su i predavanja predstavnica Udruženja EKO pokret Maglaj Sanje Pavlić i Nerke Starčević. Teme su bile ekolgija, važnosti očuvanja prirode te recikliranje otpada.










N.Br./maglaj.net