Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

FOTO: Obilježena 27.godišnjica Bitke za Pazarić

img

Na dostojanstven način, a u skladu sa mjerama i preporukama koje su na snazi, obilježena je 27. godišnjica jedne od najznačajnijih akcija na maglajskim prostorima u periodu 1992. - 1995. – Konvoj 94 ili Bitka za Pazarić.

Oslobodilačka akcija na području Pazarića izvedena je kada se agresor najmanje nadao, u jeku višemjesečne blokade, kada se hrana dijelila na grame, kada je nedostajalo municije, ali nije odlučnosti i hrabrosti.

Fahir Salkić, predsjednik Vijeća MZ Liješnica kazao je kako akcija za Pazarić predstavlja primjer hrabrosti i sposobnosti boraca koji su današnju slobodu platili životima.

„Akcija za Pazarić predstavlja primjer hrabrosti, sposobnosti i neustrašivosti naših boraca od kojih su neki, nažalost, našu slobodu platili svojim životima. Dužni smo da pamtimo, da se prisjećamo i da ne dozvolimo mlađim generacijama da ovaj datum padne u zaborav. Sjećanje na žrtve nas trajno obavezuje da nam ovaj datum ne bude u mislima samo 21. januara, jer su oni zaslužili da ih se uvijek sjećamo“, kazao je Salkić.

Glavni imam Nevres ef. Hodžić istakao je kako je historija mučna i uglavnom teška.

„U našoj historiji dominiraju ovi mučnu događaji, tragedije, pogotovo ako se prisjetimo agresije na Bosnu i Hercegovinu. Mi se moramo prisjećati ovih događaja kako bi oni u nama probudili oprez. Danas smo ovdje da se prisjetimo jednog događaja koji u nama pobuđuje ponos. Želim da se nikada više ne nađemo u prilici da moramo činiti ove neke podvige kako bismo se sačuvali od neugodnih situacija. Molim Boga da ne dođemo više u ove mučne situacije i da se okrenemo temama koje će samo izgrađivati naš prosperitet“, kazao je glavni imam Hodžić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da se mora odavati počast žrtvama i njihovim porodicama, kao i pridavati pažnja onima koji su živi.

„Mi se nemamo čega stidjeti, mi smo se borili junački, časno i pošteno. Mnogo je žrtava ostalo iza nas u toj borbi. Moramo odavati dužnu počast žrtvama, njihovim porodicama, ali isto tako pridavati pažnju onima koji su živi, a koji su isto tako časno i pošteno branili našu Bosnu i Hercegovinu. Pokazatelj ovih 26 godina poslije rata jeste da se mi i dalje borimo, da ćemo se i dalje boriti za našu Bosnu i Hercegovinu. Ne borimo se više oružjem, ali se moramo boriti i olovkom, sportom, kulturom, ekonomijom i biznisom, svim što nam je na raspolaganju, jačati našu državu, sačuvati njenu nezavisnost, te stvarati bolje uslove za kvalitetniji i sigurniji život njenih građana“istakao je načelnik Mahmutagić.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju u Liješnici, prisutni su krenuli put ka Pazariću.

Govor je i ove godine održao direktan učesnik ove bitke Izet Hadžić koji je pričao o načinima odbrane linije, te s čime su se sve nosili u tim trenucima.

„Svi oni koji su bili tu znaju dobro da je bilo veoma teško odbraniti ovo. Sjećam se da je bila magla, nismo mogli odmah da posložimo redove. Nakon što smo uzeli rovove, nestalo je municije i tada nas je malo panika uhvatila. U međuvremenu dok smo svoje mrtve i ranjene spuštali prema dolje, zvali smo pomoć, da dođe naša četa i ili neka druga, da se formira linija odbrane. Sutradan oko pola 11,00 digla se magla najednom i onda je nastao pakao. Bilo je toliko udaraca i veoma teško“, kazao je Hadžić.






(maglaj.ba)