Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Lošiji uspjeh učenika viših razreda u maglajskim osnovnim školama

img

I dok su učenici na zimskom raspusti i u maglajskim osnovnim školama analizira se njihov uspjeh. Nastava se u školama odvijala kombinovano: sedmica on line-sedmica škola, časovi su bili skraćeni na 30 minuta, nije bilo dopunske nastave, pa i ne čude analize iz osnovnih škola o većem broju učenika viših razreda koji nisu uspješno okončali polugodište.

Od 732 učenika „Prve osnovne škole“ ocjenjuje se njih 649. Odličnih je 255, vrlodobrih 195, dobrih 124, dovoljnih 5, dok 70 učenika imaju jednu ili više slabih ocjena. Uspjeh je bolji u nižim razredima, a većinu slabih ocjena imaju učenici viših razreda. Srednja ocjena škole je 3,86.

U Osnovnoj školi „Maglaj“ je 606 učenika, a ocjenjuje se njih 549. Odličnih je 259, vrlodobrih 159, dobrih 69, a dovoljnih 2. Pada 60 učenika, od kojih 57 iz viših razreda. Srednja ocjena škole je 4,01.

Prvo polugodište je okončano i za 396 učenika Osnovne škole „Novi Šeher“, a odjenjuje se njih 365. Odlučnih je 170, vrlodobrih 111, dobrih 61, a dovoljnih 7. Pada 17 učenika, uglavnom iz viših razreda. Srednje ocjena je 4,12. U školama je izostanaka je manje u odnosu na isti period prošle godine, bolje je i vladanje učenika, a svega 9 učenika u sve tri osnovne škole ima sniženo vladanje.

U školama nam je rečeno da je rezultat na kraju polugodišta u skladu sa uslovima u kojima se odvija nastava, a školski čas je trajao tek pola sata. Kako jedna od mjera za poboljšanje uspjeha učenika u drugom polugodištu je i uvođenje dopunske nastave u drugom polugodištu. Nažalost, dopunske nastave, kako su odlučili nadležni u ZDK odavno nema, a postoji puno djece kojima kod kuće nema ko pomoći u savladavanju gradiva, pa će iz škola od nadležnih zatražiti ponovno izvođenje dopunske nastave.


N.Br./maglaj.net