Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspjesi gimnazijalca Mahira Rešidovića: Za godinu dana osvojio 12 vrijednih nagrada za literarno stvaralaštvo

img

Saznanje da je u jednom danu za svoje literarne radove osvojio tri nagrade i to jednu državnu i dvije kantonalne, gimnazijalcu Mahiru Rešidoviću (17) zasigurno je popravilo dan. I ne samo dan, rekli bismo cijelu godinu tokom koje je u njegove ruke došlo 12 nagrada, od međunarodnih do općinskih, o čemu smo već pisali.

 

Iz njegovih radova ipak se sluti optimizam

Na konkursu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, za svoju priču „Vrijedniji od novca“ Mahir je osvojio drugu nagradu. Prvu je osvoju za svoju pjesmu na konkursu Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, a treću za poemu na konkursu zeničkog lista „Naša riječ“. „Godina koju ispraćamo svima je donijela previše loših stvari, a ja sam kroz svoje priče, pjesme i poeme pokušao pronaći svjetlo u seopštoj tami“, rekao nam je Mahir i nastavio. „Moje literarno stvaralaštvo baca jedno drugo svjetlo na ovako tamnu godinu i drago mi je da sam je na lijep način priveo kraju. Nadam se da će iduća godina biti svjetlija i još uspješnija za mene“. Ponosna na Mahirov uspjeh je i direktorica Gimnazije Amela Hidić. „Mahir je poseban učenik, vrijedan, karakteran i sve što bi čovjek poželio od svoga djeteta, mahir to ima. M se da će izdati i knjigu. Koliko je on i velikodušan govori da je nagradu koju je dobio na konkursu Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK Vedada Ahmetovića jer smo i na nivou škole organizovali akciju“, naglasila je direktorica Hidić.

 

U Gimnaziji i brojni likovni talenti

 

Iako zbog odluka resornog Ministarstva nema vannastavnih aktivnosti, profesorice bosanskog jezika i književnosti Maida Hadžizulfić i Mirsada Hasanić kao i profesor likovne umjetnosti Muhamed Begić nađu načina da rade sa učenicima i učestvuju na brojnim konkursima. Učenice Adelisa Tukić, Lejla Alispahić, Ela Lokmić i Eldina Kepić svojim likovnim radovima promovišu i sebe i školu, osvajaju nagrade na konkursima, a često njihove slike budu poklonjene prijateljima Gimnazije. Možda neka od njih krene stopama nekadašnjih učenika Gimnazije Bakira Terzimehića i Amine Mahmić, koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.



N.Br./maglaj.net