Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: I pored korona krize otvaraju se butici, manji restorani i pokreću obrti (FOTO)

img

Staru godinu Maglaj ispraća sa 3.836 nezaposlenih osoba na evidenciji Biroa rada što je za tridesetak više u odnosu na isti period 2019.godine. I pored korona krize u gradu se otvaraju novi istina manji biznisi, a radi se uglavnom o buticima, fast food restoranima, manjim obrtima. Vrsna kuharica Amira Bosnić nakon decenija rada u kuhinjama nekoliko restorana, odlučila je da se osamostali baš u vrijeme korona-krize. Njen radni dan traje i 12 sati. „Bilo je vrijeme da i ja konačno budem svoj gazda i radim za sebe. Drago mi je da se čulo za ukusnu hranu koju pripremam, posebno tagarice i picu, ali i ostala jela“, ispričala nam je Amira.

Veliki interes za poticaj općine za samozapošljavanje

Nikada kao ove godine nije vladao veći interes za Start Up projekat općine Maglaj i podršku samozapošljavanju. Na javni poziv javilo se gotovo 30 aplikanata dok je njih 14 dobilo 'zeleno svjetlo'. U starom dijelu grada Armina Tumbić otvorila je fast food pizzeria „Uzmi zalogaj“. „Želja mi je bila da konkretno nešto uradim i na oživljavanju starog grada, jer malo je sadržaja ovdje. Pored standardne usluge, nudimo i organizaciju proslava rođendana“, najavila je Armina. Damir Bradarić, kuhar po struci otvorio je „Burger house“. „Pokretanjem vlastitog biznisa želim da ostanem u svom gradu i stvorim nešto svoje“, kazao nam je Damir. Sestre Merima i Almedina Šahman takođe dobile poticaj i u centru grada otvorile butik. „Dok samo radile, štedjele smo i uložile u obnovu poslovnog prostora. Hrabar je ovo potez, prijavljeno smo nas dvije i treba zaraditi za obaveze“, ispričale su nam sestre. Emina Hekić otvorila je prodavnicu polovne robe. Kako radi tek osam dana kupci tek trebaju čuti za nju.

 
Mnogi iskoristi poticaj zavoda za zapošljavanje

 

Prema podacima Biroa za zapošljavanje Maglaj 50 nezaposlenih iskoristilo je projekte samozapošljavanja, a još 30 druge projekte koji su im osigurali posao. Poticaj FZZ iskoristila je Elvira Alić i otvorila butik. „Iskoristila sam priliku koja mi se pružila, poslovni prostor je moj, imam za doprinose. Teška su vremena, a da nije potpicaja sigurno se ne bih odlučila za ovaj potez. Ima i kupaca, kakva je kriza, zadovoljna sam“, kazala je Elvira.



N.Br./maglaj.net