Utorak , 19. Jan, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I pored pandemije nađu način da realizuju ekološke akcije: Gimnazija želi biti EKO škola (FOTO)

img

U Gimnaziji žele imati status EKO škole, a u tome će im pomoći projekat „Misli o prirodi“ Udruženja Fojničani, koji implementira Centar za promociju civilnog društva a finansira Vlada Švedske. Uskoro slijedi on line potpisivanje Memoranduma, a Gimnazija „Edhem Mulabdić“ je uz SMŠ Žepče, MSŠ „Stjepana Radića“ sa Usore te „Druge osnovne škole“ Zavidovići bila najbolje ocjenjena u okviru EKO HUB Maglaj.

Cilj ovog projekta je da se pojača uticaj zajednice u zaštiti okoliša kroz umrežavanje različitih institacija, ustanova, stručnih osoba, mladih i naravno medija. Aplicirali smo za dobijanje statusa eko škole jer smatramo da iako provodimo eko aktivnosti u samoj školi, možemo reagovati i djelovatni na višem nivou, a to je lokalna zajedni za početak. Cilja nam je zdravija okolina a samim tim i bolji kvalitet života“, rekla na je Amra Muratović, profesorica biologije i voditeljica eko sekcije.

 

Realizovali akciju „Trash challenge“

 

Učenici gimnazije, članovi eko sekcije u kontinuitetu realizuju brojne akcije i uključuju se u kampanje koje za cilj imaju buđenje i jačanje svijesti kod učenika o zdravom načinu života i važnosti zdravog okoliša. Prati se eko kalendar, uređuje okolina škole, uspješno sarađuje sa brojnim institucijama i ustanovama, realizovano je nekoliko akcija pošumljvanja, redovni su u kampanjama Let's do it i čišćenja obale Bosne.

Nažalost, od marta mjeseca odlukom resornog Ministarstva obustavljene su sve vannastavne aktivnosti pa se tako nisu realizovale ni akcija pošumljavanja niti EKO dan u okviru IT Challenge-a. „Kako to predmet koji predajem to dozvoljava, uz svaku nastavnu jedinicu ugradim dozu ekološkog. Kroz izučavanje ekologije, učenici i samostalno realizuju mini eko projekte. Izdvojila bih maturantkinje koje su kroz projekat „Reci ne plastičnoj kesi“ same sašile platnene cekere, izvezle slogan projekta te cekere podijelile građanima Maglaj. Pohvalila bih i učenike koji su realizovali „Trash challenge“. Naime, otkrili su nekoliko lokacija na koje se nekontrolisano odlaže otpad, fotografisali taj prostor, očistili ga od smeća, pa onda ponovno fotografisali. Nači učenici imaju odlične ideje, kretaivni su i ponosna sam na njih!“, rekla je na kraju razgovora profesorica Muratović.
N.Br./maglaj.net