Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Merhamet Maglaj: Stalna pomoć starim i iznemoglim osobama (FOTO)

img

Tešku ekonomsku situaciju osjete i u Regionalnom odboru (RO) „Merhamet“ Maglaj. U aprilu su na javnoj kuhinji bila 144 korisnika a sada ih je 157. Najviše je starih osoba o kojima se ni njihovi najbliži srodnici ne mogu brinuti. U „Merhametu“ se nadaju da će lokalne i kantonalne vlasti svojim tranšama pomoći rad kuhinje do kraja godine kako ne bi bili primorani smanjivati broj korisnika.

Za korisnike se često pripremaju bogatiji obroci

Zahvaljujući donatorima, realizovane su brojne kampanje. Štićenicima Staračkog doma „Sira“ u Lepenici donirani su prehrambeni artikli i voće, korisnicima javne kuhinje često se pripreme bogatiji obroci, pripremala se i halva tokom obilježavanja rođenja Muhameda a.s., zahvaljujući džematlijama i donatorima osigurane su načajne količine povrća, a nabavljena je i savremena ljuštilica za krompir vrijedna blizu 2.500 KM.



Sredstva su osigurali Arnela Jašić i Hafiza Smajlović iz Austrije,  Bosansko-kanadsko humanitarno udruženje iz Toronta te radnici tešanjske firme INOX Ajanović koji od svake plate pomažu rad kuhinje“, rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj. Iz budžeta ZDK redovno se isplaćuju tranše za rad javne kuhinje, dok je iz općinskog budžeta od 40.000 isplaćeno 22.500 KM. Vlada Federacije osigurala je 3.000 komada mesnih konzervi za korisnike kuhinje, a ovih dana okončana je i isplata stipendija za djecu jetime, njih 41 u Maglaju i Kaknju u vrijednosti od oko 10.500 KM. „Mehemdu Ramiću, povratniku u Istočnu Bosnu nakon motokultivatora, osigurali smo prikolicu i sredstva za nabavku 25 ovaca“, dodala je Omerović.

I kod najmlađih se razvija osjećaj da trebaju pomoći

Na prigodan način obilježen je i Međunarodni dan međusobne saradnje, a mališani PPU „Maglajska mala raja“ osigurali su školski pribor za 19 djece korisnika kuhinje, a za uzvrat su dobili nešto slatkiša i igračaka. „Hvala roditeljima naše djece koji su se uključili u ovu akciju jer ovo su teška vremena za sve nas. Kod naših mališana posebno razvijamo osjećaj empatije i međusobne pomoći“, dodala je Armina Bočić, direktorica PPU „Maglajska mala raja“.




 
N.Br./maglaj.net