Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pijaca u Maglaju: Tražene i autohtone sorte voća (FOTO)

img

Na pijaci, koja je u Maglaju tradicionalno srijedom, ponuda je bila, rekli bismo, u skladu sa vremenom. Poljoprivrednici beru poslednje paprike ili paradajz iz svojih bašta, kupuje se kupus za kiseliti, suho voće starih sorti jabuka i kruške. Prodavci tvrde da su osjetili da penzioneri čekaju penzije.

Urod kupusa nešto slabiji od očekivanog

 

Asim Karabegović, poljoprivrednik sa Bijele Ploče, na pijaci prodaje kupus iz vlastite proizvodnje. Vrećica je koštala 5 i 3 KM, zavisno od kvaliteta. „Nešto slabiji urod je bio ove godine. Bilo je puno kiše, pa je dio uroda istruhnuo. Kupaca ima, ne žalim se, kupusa će biti do kraja novembra. Ipak, osjeti se da je isplata penzija u četvrtak, nema penzionera kao inače“, ispričao nam je Asim. Na pijaci bude i onih koji prodaju tek manje količine onoga što proizvedu. Takvo voće i povrće često je gajeno bez upotrebe vještačkih đubriva pa je i nešto skuplje ali jednako traženo. Ismeta Šahbaz i Suljo Hasanbašić zadovoljni su prodajom. „Mušterija ima, posebno onih koji znaju šta je kvalitet i proizvedeno bez vjepštačkih đubriva. Evo, ove jabuke i kruške su po 2 KM. Sada žena kupila i odnese za Sloveniju. Imam starinske sorte  jabuke 'kanjiške', kruške 'zimke', a ove crvene kisele jabuke rađaju više od 50 godina“, priča nam Ismeta. I Suljo Hasanbašić iz Moševca prodaje viškove voća i povrća koje sam proizvodi. „Imam svoju zemlju, plastenike i krave. Sušim voće, ima sušara još po Moševcu, a ja imam veliki voćnjak jabuke, kruške i šljive“, rekao nam je Suljo.

Pijačni barometar

Pijačni barometar kaže da su se na maglajskoj pijaci karfiol i brokula plaćali od 1,50 do 2,00 KM, prasa i cvekla 1,50, repa od 1 do 2 KM, bijeli luk je bio 8, a  paprike od 2 do 2,50 KM. Jabuke i kruške koštale su 1,50 kao i mandarine dok su banane bile 1,20, a kilogram oraha 16 KM. Domaće jabuke i kruške koštale su po 2 KM, suho voće (kruška, jabuka i šliva) od 4,50 do 10 KM, dok ste za pekmez od kiselih jabuka morali izdvojiti 12 a od slatkih 10 KM. 







 

N.Br./maglaj.net