Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Izazovi izvozno orjentisanih kompanija u vrijeme pandemije: ''Bontex'' završava proizvodnju košulja za pripadnike policije u Italiji (FOTO)

img

Sa kakvim se izazovima suočavaju izvozno orjentisane kompanije kakva je maglajski „Bontex“? Mnogim, rekli bismo.  Od organizacije proizvodnje uz poštivanje epidemioploških preporuka do ponešto smanjenog obima proizvodnje i traženja novih tržišta. U proljeće se i „Bontex“ suočio sa povećanim brojem na COVID 19 pozitivnih radnika pa je i obustavljena je bila proizvodnja. „Tehnološki proces smo prilagodili preporukama nadležnih za ovu oblast, stalno vršimo i dezinfekcije pogona, kako vlastitim snagama tako i angažovanjem stručnjaka“, rekao nam je na početku razgovora Senajid Husić, vlasnik „Bontexa“. U junu firma je brojala 208 radnika, a sa posljednjim danom oktobra bilo ih je 224, čime su u „Bontexu“ jako zadovoljni.

 

Stalna borba za tržište

Kako rekosmo, pandemija je itekako otežala i poslovanje izvozno orjentisanih firmi, kakva je „Bontex“. „Veliko je kada se u ovim teškim vremenima kaže da ste sretni i zadovoljni. Mi, kada se podvuče crta, možemo reći da smo zadovoljni i na dobrom putu da ostvarimo planirano iz 2019 do kraja godine“, rekao je Husić i dodao da je jedan od problema izostanak direktne komunikacije sa partnerima. Svake sedmice iz Maglaja na zapad Evrope otpremaju se novi proizvodi. Ni vozačima nije lako, po tri dana provode u kabini, jer se sva otprema odvija po proncipu tranzit- izolacija-kabina, sve je pod strogim nadzorom. „Poštuju se naredbe kakve su na snazi u Italiji, Austriji ili Švicarskoj. I sami vozači su svjesni da od robe koju isporučuju zavisimo svi“, pojasnio je Husić.  

 

Završava se narudžba za pripadnike policije Italije

 

U pogonima firme trenutno se završva proizvodnja košulja za pripadnike italijanske policije. Od ukupno 140.000 ostalo je da se do kraja godine isporuči blizu 40.000 košulja. „Za tržište Švicarske radimo i nešto modne konfekcije, a vraćaju se i firme iz Austrije za koje šijemo vrlo kvalitetnu radnu odjeću za uposlene u hotelima i malim klinikama. Okrećemo se i domaćem tržištu sa svojim kvalitetnim proizvodima modne konfekcije. Banke u BiH su među našim kupcima, za njih šijemo lijepe košulje sa logom, proširujemo paletu proizvoda i vjerujemo u uspjeh u narednoj godini“, optimističan je Husić.

 

Može li se planirati naredna godina?

 

Iako je puno neizvjesnosti za godinu pred nama, u firmi prave brojne planove ali se okreću i novim tržištima. „Svjesni smo da moramo biti fleksibilni, brzi, snalažljivi, susretljivi, ali isto tako tragati za novim poslovima. Već sada su iz Švicarske umanjili narudžbu košulja koje šijemo za njihovu vojsku. Samo njima smo godišnje isporučivali od 50.000 do 80.000 košulja, ali sada su smanjili na 35.000 košulja. Mi na tržištu Evrope moramo naći tih dodatnih 20.000 košulja“, dodao je Husić.

 

Uzeli mjeru Dini Merlinu

 

Među zvučnijim imenima koji su prepoznali kvalitet muških košulja koje se šiju u „Bontexu“ bio je i Dino Merlin. „Mogu vam reći da Dino Merlin ima vrlo istančan ukus i da jako puno zna o kvalitetnom tekstilu, što je iznenadilo moje radnice. Drago mi je da smo mu mogli udovoljiti i zahvaljujemo mu se što je prepoznao naš kvalitet, i njemu i svima koji žele košulje „Bontexa““, rekao nam je na kraju razgovora Senajid Husić, vlasnik „Bontexa“.





 

N.Br./maglaj.net