Srijeda , 08. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Članovi HKDU ''Gromovnik'' obnavljaju stare običaje: Dočarali kako se nekada prao veš i igrala djeca (FOTO)

img

Lijepo jesenje vrijeme iskoristili su članovi HKDU „Gromovnik“ iz Novog Šehera da snime još jedan video-zapis, posvećen starim običajima. U prirodnom ambijentu, pored rječice u Matinoj kod Novog Šehera, Gromovnici su vrlo vijerno dočarali tradicionalno pranje odjeće.

Nakon što se odjeća ubaci u veliku, šuplju drvenu 'parjenicu', zalije se vrelom vodom i pospe lugom, 'parjenica' se obara, vadi naparena odjeća,  stavlja na obranevce i nosi na rijeku na pranje. U rijeci se koristilo pralo, šira drvena daska na nogarama i drvan lupača kojom se naparena odjeća udarala sve dok ne izbijeli. Uz pranje, članovi HKDU „Gromovnik“ prikazali su i starinski način rezanja drva sa ručnom, poprečnom žagom.

Djeca su lovila ribe sa improvizovanim udicama i sapletenoj krošnji, preskakala preko loze i igrala se orasima. Sve je bilo upravo kao nekada davno. Ovo je samo dio velikog projekta šeherskih čuvara tradicije kojim po njegovom završetku žele obogatiti općinske zavičajne zbrike u Maglaju i Žepču. Gromovnici materijal planiraju pohraniti i u zemaljskim muzejima i nacionalnim bibliotekama u Sarajevu i Zagrebu. Za nastavak snimanja već su ispisani novi scenariji, ali su potrebna i značajnija finansijska sredstva. Stoga su iz Društva zamolili sve koji mogu pomoći ovaj veliki projekat da to učine upravo zbog očuvanja tradicije, prošlosti ali i budućnosti.



















N.Br./maglaj.net