Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspjesi gimnazijalca Mahira Rešidovića: Osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim konkursima (FOTO)

img

Učenik Gimnazije „Edhem Mulabduć“, Mahir Rešidović (17) na konkursu BZK „Preporod“ Žepče osvojio je prvu nagradu za pjesmu „Bilo jednom“. I sam konkurs bio je svojevrsno sjećanje na velikana bh književnosti Nedžada Ibrišimovića, koji je Mahiru jedan od omiljenih pisaca.

Nagrade počeo osvajati još u osnovnoj školi

Nagrade je Mahir počeo osvajati još u osnovnoj školi, a nastavio u  Gimnaziji. Nizale su se nagrade na konkursima u školi i Maglaju, a neke od najdražih su mu u povodu Dana civilnih žrtava rata i godišnjice bitke za Spahića gaj. „Velika čast mi je bila učestvovati na konkursu koji je posvećen velikanu bh književnosti, Nedžadu Ibrišimoviću, čija djela izuzetno cijenim i volim da čitam“, rekao nam je Mahir na početku razgovora. Sa nagradama je otišao i izvan granica BiH. Naime, u maju je osvojio prvu nagradu na konkursu koje je raspisalo Bošnjačko društvo „Ruh“ u Sloveniji a u povodu Ramazana. Od pristiglih nagrada iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, žiri je upravo njemu dodjelio prvu nagradu i to u opštoj kategoriji. Sretan je bio zbog nagrade, ali i tužan jer je zbog aktuelne situacije nije mogao lično preuzeti. „Napisao sam pjesmu 'U ramazansko predvečerje', izuzetno sam ponosan jer je to jedna od najboljih koje sam do sada napisao. Dodjela nagrada trebala je biti prilika za nova poznanstva koja bi mi pomogla u mojoj daljnjoj karijeri“, smatra Mahir.

Čitanje zavolio od malih nogu

Od brojnih svojih vršanjaka, razlikuje se i zbog ljubavi prema čitanju. „Volim da čitam, mnoga djela me inspirišu a moji uzori su iz svijeta književnosti. Čitam djela iz bh i svjetske književnosti, ali uvijek se vraćam Jesenjinovim pjesmama“, priča nam i nastavlja. „U početku sam više pisao prozu, a sada se sve više okrećem poeziji. Pišem esje ali i scenarije za drame i komedije. Želja mi je objaviti svoju zbirku poezije, a inspiraciu nalazim u svijetu oko sebe. Za svu podršku hvala mojim roditeljim, prijateljima, profesorici Mirsadi Hasanić, bez koje bi mnoge stvari bile nemoguće. Hvala i mojoj školi. Promovišem ja gimanziju ali i ona mene“, rekao nam je Mahir na kraju razgovora.








N.Br./maglaj.net