Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti članova Kluba ekstremnih sportova ''Jastreb'': Uređuju spomen-obilježja iz perioda 92-95 (FOTO)

img

Oni koji ne zaboravljaju godine agresije su i članovi Kluba ekstremnih sportova (KES) „Jastreb“. „Već su veterani, članovi kluba i načelnik Mahmutagić poločili cvijeće na koti Naplavak. Spomen-obilježje redovno održavamo, a u planu nam je postaviti i nekoliko mesta za odmor, jer ova lokacija može biti i turistička atrakcija“, rekao nam je Selver Mahmić, predsjednik KES „Jastreb“.



U Šipragama je prije 19 godina otkrivena šehidska spomen-česma. Nažalost, do prije neki dan bila je u žalosnom stanju. Članovi kluba su pokosili travu, pokupili smeće i očistili kompletan prostor. I za ovu lokaciju imaju planove kao i za restauraciju oklopnog vozila koje se nalazi u naselju Ulišnjak, uz sami regionalni put Zavidovići-Doboj.  „Transporter je već počeo da truhne i preko preko kluba smo pokrenuli iniijativu za njegovu restauraciju. Zahvaljujući članskim karticama, puno građana izašlo nam je u susret. Transporter treba ispjeskariti, ofarbati i podignuti na postolje da se spriječi daljnje propadane. U međuvremenu se priključila i MZ Ulišnjak sa grupom privrednika“, dodao je Mahmić.

I mladi uključeni u aktivnosti kluba

U klubu ima i puno mladih članova koji nisu bili ni rođeni u godinama agresije. „Radim za opšte dobro i da se ne zaboravi naša historija. Većina mojih vršnjaka ima druga interesovanje, a mene zanima šta se dešavalo u godinama agresije. Učestvovao sam i u Maršu mira, slušam šta nam pričaju naši veterani, članovi moje porodice“, ispričao nam je Kenan Hrnjić (17), član Kluba.

Hvala svima koji su pomogli

Iz kluba su se zahvalili mještanima Šipraga, lokalnim vlastima i pripadnicima PVJ Maglaj na konkretnoj pomoći. U planu im je daljnje uređenje spomen-obilježja na Naplavku, Šipragama ali i Spahića gaju, očuvanje prirode, uklanjanje divljih deponija ali i obogaćenje loklane turističke ponude. U „Jastrebu“ su otvoreni i za nove članove pod definisanim uslovima, a ono je što je izvjesno je da ih uskoro očekuje ogled u paint bolu sa ekipom iz Doboja.






N.Br./maglaj.net