Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Svečano obilježen 18. septembar Dan općine Maglaj (FOTO)

img

“Grb Maglaja“ dobili privrednici Musli Totaj i Ivo Budimir

Zaslužnim pojedincima i kolektivima za razvoj i promociju grada, Maglaj se i ove godine odužio nagradama i priznanjima. U povodu Dana općine, 18.septembra, održana je svečana akademija na kojoj je dodjeljeno šest javnih priznanja i nagrada.

Priznanja i za aktiviste u mjesnim zajednicama

Njegovih 612 godina, koliko je prošlo otkako se Maglaj zvanično, po imenu pominje u pisanim dokumentima, odnosno povelji ugarskog kralja Sigismunda koji je zapisao “Sub castro nostro Maglay”, svrstava ovaj grad među najstarije u Bosni I Hercegovini.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili čelnici zakonodavne i izvršne vlasti. „Naš Maglaj je kroz historiju prošao mnogo teških ali i lijepih perioda. Iza nas su ostali rat i ratna razaranja, klizišta i katastrofalne poplave. Od osamostaljenja do danas na čelu grada bilo je sedam načelnika i načelnica i svima im se zahvaljujem na trudu u razvoju općine“, istakao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Ove godine najveće općinsko priznanje „Grb Maglaja“ dobili su privrednici Musli Totaj, vlasnik firme „Non Stop PPS“ i Ivo Budimir vlasnik firme „Budo-Export“, a za Počasne građane proglašene su Erna Sejfulović, glavna medicinska sestra u Centru za srce Tuzla te Alma Čardžić, estradna umjetnica. „Maglajsku lentu“ posthumno je dobio Hasan Lepić, veliki aktivista iz Novog Šehera, a priznanje je primio njegov sin Asim. „Plaketu Maglaja“ dobila je i firma „Master S“, vlasnika Seje Hodžića. Na akademiji su nastupili članovi mladog benda „Leteće vjeverice“ Anisa Pračić-Šehić i Nadir Čajić.

Načelnik čestitao rođendan djeci rođenoj 18.septembra

Tradicionalno načelnik općine Mirsad Mahmutagić na prigodan način čestitao je rođendan djeci koja su rođena na Dan općine Maglaj u posljednje dvije godine. Ena Hukić rođena je 18. septembra 2018. godine, a Merjem Hasanić i Imran Bilić rođeni su godinu kasnije. Načelnik Mahmutagić uručio im je uz novčane nagrade i paketiće, te uputio najljepše želje povodom rođendana.



Takođe, Mahmutagić je organizovao prijem za načelnike koji su imali ovu funkciju od osamostaljenja do danas. Prijemu su prisustvovali Sulejman Delić, Mehmed Bradarić, Azra Čakrama i Mehmed Mustabašić. „Zbog svojih obaveza prijemu nisu mogle prisustvovati Aida Smajić i Uma Isić, a sjetili smo se i Ismeta Mustabašića koji, nažalost, više nije među nama. Uz zahvalnost načelnicima koji su prisustvovali prijemu, moja topla preporuka je da iduće godine, ko god bude načelnik, zadrži ovo kao lijepu tradiciju“, rekao je aktuelni načelnik Mirsad Mahmutagić.

N.Br./maglaj.net