Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pazarni dan u Maglaju: Tezge prepune sezonskog voća i povrća (FOTO)

img

Septembar je vrijeme kada se uveliko priprema zimnica, pravi se ajvar i razne salate, kuhaju se džemovi. Ponuda na maglajskoj pijaci bila je više nego dobra, a najviše je bilo crvenih paprika 'roga' za ajvar. Prodavala se po 1,80 KM na gajbu ili 2,30 KM za kilogram. Paprika uglavnom uvoz iz Makedonije. „Prodajemo crvenu papriku za ajvar, kupus, nekoliko vrsta paprika, patlidžan. Kupci se ne žale, cijene su kao i svake godine. Svo povrće, osim crvenih paprika, proizvodimo sami na vlastitom imanju“, priča nam poljoprivredni proizvođač Asim Karabegović sa Bijele Ploče. U svome voćnjaku u Rječici, nedaleko od Maglaja, Muriz i Nermina Šahbaz proizveli su oko 10 tona šljive. „Mi smo zadovoljni, šljive su odlično rodile. Sve što smo imali, prodali smo kao konzumnu šljivu, po 1,20 KM na gajbu. Ostalo je nešto malo za rakiju. Kupuju domaćice za pekmeze, šljiva je ekstra kvalitete, voćnjak osunčan i šljive su slatke. Ne treba ni puno šećera dodavati“, priča nam Nermina. Namik Saltagić iz tešanjskog naselja Jevadžije nudi već pripremljene paprike za zimnicu. „Mi uzimamo sjeme iz paprika, a ostalo prodajemo, ovako je već pripremljena za zimnicu. Zadovoljni smo prodajom, a cijene su iste posljednjih deset godina“, priča nam Saltagić.

Kupci uglavnom zadovoljni

Kupci sa kojima smo razgovarali nisu imali primjedbi na kvalitet ni na cijene.

Praviću ajvar i pripremiti povrće za zamrzivač. Cijene su takve kakve su, kvalitet se mora platiti. Istina, bile su nedavno penzije, pa su malo digli ciene, ali duće srijede biće sigurno malo jeftinije“, priča nam Sabaheta Šehić.  Remza Mačković zimnicu neće pripremati jer živi sama sa suprugom. „Ne živimo ovdje, puno više smo u inostranstvu. Ali, ponuda je odlična. Za onoga ko proizvodi cijene su niske, a mnogima koji kupuju sve je skupo. Treba imati razumijevanja za svakoga“, rekla nam je Remza.

Pijačni barometar

Crvene paprike 'roge' prodavale su se od 1,80 do 2,30 KM za kilogram, vrećica kupusa i paprika bila je po 5 KM, patlidžani 2 KM za kilogram, paradajz od 2,00 do 2,50 KM, crveni luk 1,50, a bijeli 6,00 KM za kilogram, mrkva 1,50 KM.












N.Br./maglaj.net