Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

RO ''Merhamet'' Maglaj i Bosansko-kanadsko humanitarno društvo iz Toronto: Motokultivatorom obradovan povratnik u Istočnu Bosnu

img

Na selu se može lijepo živjeti, samo treba raditi

Saniran krov na glavom za povratničke porodice najčešće i nije rješenje svih problema. Mnogi i danas žive teško, a svaka pomoć u održivom povratku dobro im dođe. Jednu lijepu priču zabilježili smo u Maglaju. Naime, zahvaljujući dobroj saradnji Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj i Bosansko-kanadskog humanitarnog društva iz Toronta osigurano je 1.850 KM za nabavku motoklutivatora koji je i uručen Mehemedu Ramiću (56) iz sela Strmac u općini Rogatica.

Vlasti slabo gledaju povratnike

Sa svojih 56 godina Mehemed je, priča nam, najmlađi povratnik koji stalno živi u selu. Tu je još samo bračni par osamdesetogodišnjaka, a ostali žive drugdje, uglavnom u Sarajevu i dođu tek ljeti. Samo tada selo oživi. „Bavim se poljoprivredom i od toga živim. A vlasti slabo gledaju nas povratnike ili gledaju mali krug ljudi“, priča nam Mehemed i nastavlja. „Gajim povrće, imam petnaestak ovaca, od toga živim, to mi je jedini izvor prihoda. Volio bih imati više ovaca, ali ne može se, nemam odakle. Najvažnije mi je da živim od svoga rada i ne zavisim ni od koga. Živim sam otkako je mi je u februaru umro otac“. Motokultivator će Mehemed koristiti za svoje i potrebe svih mještana Strmca. „Ovo je nastavak saradnje sa našom partner organizacjom koja duži period realizuje projekte pomoći ali i stipendira djecu-jetime na cijelom području BiH. Ovaj motokultivator biće podrška održavom povratku“, rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj.

Na svome je najljepše

Mehemed je zbog donacije bio sretan kao malo dijete, a sa motokultivatorom će puno lakše obrađivati 80 duluma zemlje koliko ima. „Puno će ova mašina značiti i meni i mojim komšijama. Kada nemaš mašinu za obradu zemlje zavisiš od drugoga, moraš da čekaš, a ovako ću olakšati i sebi i komšijama. Volio bih imati i prikolicu da mogu prevoći drva i ljetinu“, nada se Mehemed. Na kraju je poručio da je na svome najljepše i da povratnici ne bi smjeli biti zaboravljeni. „Ova država treba da stimuliše ljude koji proizvode zdravu hranu, a ne da ljudi po gradovima jednu ko zna šta. Ja ne koristim nikakve hemije, sve uzgajam prirodno na nadmorskom visini od 950 metara. Prelijep je moj kraj, imamo čistu izvrsku vodu, uslovi za život su izvrsni, imamo i put ali, samo da nas je više. Na selu se može živjeti, samo treba raditi a danas mnogi neće da rade“, rekao nam je Mehemed na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net