Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti Udruženja građana ''Fojničani'': Osigurana sredstva za osam ekoloških akcija (FOTO)

img

Udruženja građana „Fojničani“  kroz projekat “Misli o prirodi” i „EKO HUB Maglaj“ povezali su četiri općine, maglajsku ali i Žepče, Zavidovići i Usora. Već je raspisan Javni poziv za prijave lokalnih ekoloških akcija na području ovih općina a planirana je podrška u opremi i materijalu, uključujući hranu i osvježenje, u vrijednosti do 500 KM po akciji, za najmanje 8 ekoloških akcija. Akcije će realizovati lokalni volonteri dok će nabavku opreme, materijala, hrane i osvježenja osigurati UG Fojničani. Rok za podnošenje prijedloga lokalnih ekoloških akcija je 30.august. “Svi oni koji žele  pobljšati stanje u svojiom okruženju neka se prijave on line na stranici  Udruženja. To mogu biti neformalne grupe građana, udruženja, sprotisti, svako koi ma ideju uređenja okoliša”, rekao nam je Davor Šupuković, sekretar Udruženja građana „Fojničani“.





Dio projekta „Misli o prirodi“ je kampanja „Ja sadim, a ti?“ Radi su o formiranju mini vrtova, na ograničenim površinama i balkonima, što je jako popularno u zemljama Zapadne Evrope. „Čuda se mogu napraviti u malom prostoru. On line radimo sa 30 korisnika uz moj stručan nadzor. Učesnici imaju puno dobre volje, a projekat realizujemo do kraja februara sa mogućnošću produženja“, pojasnio je dipl.ing.polj. Josip Antunović, član UO Udruženja.

“Fojnički susreti“ bez centralnog događaja

Zbog pandemije ove godine znatno je smanjen obim tradicionalnih „Fojničkih susreta“. Već je ralizovana eko akcija, a u saradnji sa HKDU „Naša baština“ iz Globarice organizovana je izložba slika nastalih tokom likovne kolonije. Nažalost, otkazani su druženja žena kao i centralni skup.



N.Br./maglaj.net