Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održana javna rasprava o Nacrtu izmjene Regulacionog plana ''Centar Maglaj - sjeverni dio'' (FOTO)

img

Građani i privrednici, njih 40-tak, prisustvovalo je Javnoj raspravi o Nacrtu izmjene Regulacionog plana „Centar Maglaj-sjeverni dio“. Naime, umjesto objakta koji je predviđen Regulacionim planom iz 2007.godine, a radi se o višespratnom prodajnom salonu namještaja, namjera zainteresovanog investitora, firme „Džino“ je graditi benzinsku pumpu u neposrednoj blizini kružnog toka na sjevernom ulazu u grad. Javnu raspravu organizovala je resorna služba uz nosioca pripreme novog Regulacionog plana.

Prikupljeno 220 potpisa protiv izgradnje benzinske pumpe

Građani ovog dijela Maglaja, u čije je ime govorio Azahari Omersoftić, prikupili su 220 potpisa protiv izgradnje objekta jer to može ozbiljno uticati na njihovo zdravlje, sigurnost ali i okoliš. Podsjetili su da je slična rasprava organizovana 2016.godine i to za izgradnju peletare u čijem sastavu bi bila i benzinska pumpa. Tada su građani i Općinsko vijeće jasno rekli da ne postoji javni interes za gradnjom ovih objekata. „U gradu postoje već tri pumpe, pitanje je da li nam treba i četvrta. Ne želimo da nas se optužuje da opstuiramo razvoj, ali ta benzinska bila bi doslovce u našim dvorištima. Pitamo se, šta se to promijenilo u gradu u posljednje četiri godine“, naglasio je Omersoftić. Amir Huseinbašić izrazio je zabrinutost što bi benzinska trebala biti izgrađena tek nešto više od osam metara od njegove kuće. „Sada me neko treba ubijediti da trebam biti sretan da mi pod prozorima bude benzinska. U krugu imamo i tri male bebe, da li biste svojoj djeci i unucima izgradili pumpu na osam metara?“, pitao je vrlo emotivno Huseinbašić. S druge strane Edis Džinić, direktor firme „Džino“, rekao je da na benzinskoj neće biti buke ni okupljanja, te da može garantovati da će pumpa raditi do 23 sata.



Ovo nije ekološka bomba i država nam ne traži okolinsku dozvolu. Naš minimalni kapacitet od 29.990 litara zadovoljava naše potrebe, ne treba nam okolinska dozvola i pumpa ne zagađuje okolinu. Mi imamo sve dokumente i argumente, a kao investitori zaposlićemo od 8 do 10 ljudi“, kazao je Džinić. U višečasovnoj raspravi učestvovali su građani koji žive na ovom području koji nisu odustajali od svojih stavova, ali i lokalni privrednici koji su dali bezrezervnu podršku novim investicijama.

Angažovati nezavisnu instutuciju koja bi sačinila procjenu uticaja benzinske pumpe

Na kraju rasprave je zaključeno da se angažuje nezvisna i stručna institucija koja bi trebala sačiniti nepristrasnu procjenu uticaja benzinske pumpe na okoliš i zdravlje građana nakone čega bi se ponovno organizovala javna rasprava i zauzeo konačan stav.


N.Br./maglaj.net