Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pravoslavci maglajske parohije proslavili Ilindan (FOTO)

img

Zbog koronavirusa manje vjernika na proslavi

Uz slavski kolač i pšenicu te svetom liturgijom, vjernici pravoslavci maglajske parohije proslavili su slavu hrama Svetog Ilije Proroka – Ilindan. Ove godine kum slave bilo je Zavičajno udruženje „Ognjište Rakovačko“. „Po prvi put u historiji dugoj više od 100 godina koliko hram postoji, više ljudi su kumovini, odnosno jedno građansko udruženje. Mi smo prošle godine uzeli kumstvo sa namjerom da uveličamo ovo slavlje“, rekao nam je dr sci. Davor Vidaković, inače zajedno sa protonamjesnikom Vladimirom Kukićem jedan od autora monografije „Na razmeđima vijekova“ koja daje pregled parohije od 1883-2019.godine i koja bi uskoro trebala biti promovisana u Maglaju.

Na kraju i narodno veselje uz izvornu muziku

Na obilježavanju Ilindana okupili su se vjernici maglajske i okolnih parohija, puno manje nego ranijih godina a na posjetu je svakako uticala pandemija koronavirusa.

Narodnih nošnji gotovo da više i nema, ali Slavojka Nikolić u svečarskim prilikama nosi repliku narodne nošnje pravoslavki maglajskog kraja. „Po vjerovanju i svetkovanju danas se ne radi ništa. Na njivi se posebno ne smije ništa raditi, možeš samo ručak skuhati, a ostalo se ništa ne smije raditi“,  ispričala nam je Slavojka.

Svečano liturgijsko slavlje ove godine je predvodio protonamjesnik Željko Anđelić, paroh striježevačke parohije. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obilježava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnjev svetitelja. „Više od stotinu godina ovdje slavimo slavu hrama Svetog Ilije Proroka, velika je to radost za sve pravoslavce koji žive ovdje ili su rodom iz ovih krajeva. Danas se molimo Gosdpodu Bogu da nam svima podari zdravlja i da nas što prije zaobiđe ovaj nesrećni virus, a mi da ostanemo tu gdje jesmo vjerniji, snažniji i bolji ako Bog da“, kazao je protonamjesnik Vladimir Kukić. Proslava dana zaštitnika pravoslavnog hrama u Maglaju završena je narodnim veseljem uz izvornu muziku. Inače, hram Svetog Ilije Proroka u Maglaju 2013.godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Izgradnja hrama počela je 1906.godine, završena 1908., a 100 godina kasnije hram je ponovno osvećen.




N.Br./maglaj.net