Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Izdato upozorenje zbog visokih temperatura

img

Žuti meteoalarm je za danas upaljen za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35, na jugu države do 38 stepeni. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31 stepen.

Za sutra je za regije Bihaća, Livna, Sarajeva i Tuzle također upaljen žuti meteoalarm dok je za regiju Mostara upaljen narandžasti zbog temperature koja će dostizati 39 stepeni.

U srijedu će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana u Bosni će biti male do umjerene naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

U četvrtak će u Bosni preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima u Bosni je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 40°C.

U petak se u Bosni i Hercegovini očekuje većinom umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući širom Bosne i na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 38°C.


(Patria)