Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nove odluke NS FBiH dodatno zakomplikovale odnose unutar Saveza

img

Posljednja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BIH dodatno je zakomplikovala stanje i odnose unutar federalnog saveza.

Naime još 1. jula donesena je odluka prema kojoj je mandat rukovođenja takmičenjem u drugim ligama produžen za polusezonu onim savezima koji su to činili i prošle sezone. Tako će Drugom ligom – grupa Sjever, nastaviti da upravlja Nogometni savez Posavskog kantona, iako je došao red na NS Tuzlanskog kantona, dok će takmičenje u Drugoj ligi Centar voditi Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, umjesto Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Odluka kojom je vršena rotacija saveza stara je 10 godina i nikada nije stavljena van snage. Ovima odlukama direktno su oštećeni nogometni savezi Tuzlanskog i Ze-do kantona. Iz Zeničko-dobojskog kantona su uputili zahtjev za preispitivanje ove odluke na koji nikada nisu dobili odgovor. Takođe, zbog pandemije korona virusa i smanjenja troškova zahtjevaju da se Druga liga Centar podijeli na dva dijela, jer je 9 klubova sa područja ovog kantona a 7 su iz Sarajeva i Goražda.

Bez odluke o imenovanju takmičarskih organa drugih liga za sezonu 2020/21 godinu održan je žrijeb takmičarskih brojeva 16. jula, kojeg je zakazao neovlašteni komesar Mirsad Drljević, a na kojem nisu prisustvovali predstavnici devet klubova iz NS ZDK. U kantonalnom savezu će istrajati do kraja u iznalaženju pravednog rješenja u takmičenju Druge lige Centar za sezonu 2020/21godinu, u skladu sa propisima. O odlukama federalnog saveza će se raspravljati i na narednoj sjednici Izvršnog odbora Ze-do kantona koja je zakazana za utorak 28. jula. Nakon sjednice će javnost biti upoznata sa zvaničnim stavom saveza. Naredna takmičarska sezona u drugim ligama starta 8. avgusta.


(RTV Zenica)