Ponedeljak , 03. Aug, 2020

Koronavirus u Maglaju

0 slučaja (trenutno)
755 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

POTOČARI: Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici (FOTO)

img

Danas se u Srebrenici obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici. 

U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci devet žrtava genocida. Do sada je identifikovano skoro 7.000 žrtava genocida, a pronađene su 94 masove grobnice. U Potočarima je do danas ukopano više od 6.640 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Zvanični dio komemoracije, kojem prisustvuju ambasadori i predstavnici domaćih institucija, odvija se u dvije sale, u kojima će biti po 50 osoba, a neke međunarodne zvanice koje su dobile pozivnicu, umjesto dolaska u Potočare, poslat će svoju videoporuku. Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je video-poruke koje će biti emitirane u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

U Potočare su od jutros pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i drugi građani. Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, državna tužiteljica Gordana Tadić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kardinal Vinko Puljić, reis-ul-ulema Husein Kavazović, te predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Najmlađa žrtva koja ce biti ukopana je Salko Ibisević koji je imao 23 godine kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan Pezić koji je imao 70 godina kad je ubijen.


(Patria)