Subota , 08. Aug, 2020

Koronavirus u Maglaju

4 slučaja (trenutno)
765 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Velika strast Amela Bradarića: Nakon Liješnice, Amel tropski vrt podiže u Zagrebu (FOTO)

img

Tropski vrt Amela Bradarića u Liješnici posjetili smo prije dvije godine, a razlog je bio prvi rod banane sorte „musa basjo“ koju je uzgojio iz sjemena. Ali, od tada se puno toga promijenilo u Amelovom životu.

Uzgaja čak i kafu

U Liješnici i dalje uspijeva desetak vrsta banana od kojih su neke visoke i 7 metara, palme, na desetine vrsta katusa, juke, sibirski limun i ostali citrusi, bambus, dvadesetak vrsta agava, ukrasno grmlje pa čak i kafa kao i palma iz Kine. Sjeme nabavlja iz cijelog svijeta. Pažnju plijene rascvjetali ljiljani i pavitine različitih boja, a kako nam Amel priča, ovog proljeća i magnolije su lijepo cvale. Prije nepune dvije godine život je nastavio u Hrvatskoj, u Zagrebu gdje je pronašao posao. Od tada brigu o njegovom vrtu vode roditelji, Šemsa i Fuad.


(Kafa lijevo na slici)


Zbog boljeg posla preselio sam se u Zagreb, ali vrt je ostao u dobrim, roditeljskim rukama“, priča nam Amela i nastavlja. „Iskren da budem, nisam očekivao da će banane ovoliko porasti i da će uopšte opstati zbog hladnih zima. Ali, opstale su. Ove godine rodilo je pet stabala. Prezadovoljan sam“. Posla ima, priča nam Amelova majka Šemsa, ali kada se nešto voli nije teško. I sama uživa u vrtu jer to joj je najbolji odmor. „Amel nas iz Hrvatske viberom savjetuje šta treba posaditi, šta zaliti ili premjestiti na drugo mjesto“, priča nam Šemsa  i dodaje. „Kada je uzgojio banane niko nije vjerovao da će ovoliko narasti, a ovog ljeta biće treća berba. Probali smo ih Amela i ja, banana k'o banana“. U dijelu Zagreba gdje živi, na jednoj zelenoj površini počeo je podizati novi, tropski vrt, na opšte zadovoljstvo svih stanara. „Komšije su oduševljene, a malo promjene svima dobro dođe. Svi vole zelenilo, a posebno mi je drago što paze na moj vrt“, rekao nam je.


(Palme)

Posjetio Tajland

Prošle godine ostvarila mu se velika želje, posjetio je Tajland, za njega raj na zemlji. „Bio sam šokiran kada sam vidio banane, kokos i palme u prirodnom ambijentu, njihovu ljepotu i veličinu. Treba to doživjeti. Kao suvenir donio sam nova sjemena palmi“, otkrio nam je Amel. U Zagrebu često posjećuje Botanički vrt i namjera mu je pokloniti palme i kaktuse koje je sam uzgojio.  Uzgoj tropskih biljaka za Amela je velika ljubav ali i strast. Do kada misli ovako? „Dokle god bude mogao. To je čista ljubav prema biljakama“, dodao je kroz smijeh.
(Amel na Tajlandu)


(Novi tropski vrt u Zagrebu)
(Tropski vrt u Liješnici)


(Rod banane)
N.Br./maglaj.net