Subota , 08. Aug, 2020

Koronavirus u Maglaju

4 slučaja (trenutno)
765 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Posljedica pandemije i ekonomske krize: U 101. godini ''Čabrina kafana'' zatvara svoja vrata? (FOTO)

img

Jedan od maglajskih brenodova, „Čabrina kafana“ i pored popuštanja mjera još uvijek nije otvorila svoja vrata. Prošle godine je na svečan način obilježena stogodišnjica postojanja ovog za sve Maglajlije kultnog mjesta, gdje su se uz dobru kafu, čaj ili limunadu razmjenjivale svakodnevne priče, provodilo vrijeme uz partiju šaha, domina i tavle, vodile rasprave o domaćim i svjetskim temama, „rušile“ vlade, smjenjivali ministri ili selektori. Nažalost, „Čabrina kafana“ čini se, nije odoljela svi nedaćama koje su je zadesile. „Preživila je kafana nekoliko ratova, recesiju i kriza, ali nije uspjela ovu prokletu bolest i ekonomsku krizu. Nije ovo samo striktno posljedica virusa, već višegodišnji problemi Starog grada, nedostatak protoka ljudi, nameti, odlazak građana iz Maglaja i BiH. Sve je to doprinijelo da kafana više nije mogla raditi ni na granici rentabilnosti“, kroz suze je rekla Seka Pap, Čabrina unuka koja u posljednjih 14 godina vodi kafanu i zahvalila se Općinskom vijeći i Mirsadu Mahmutagiću, načelniku općine, koji su pokušali da, kako je rekla, održe kafanu u životu.

Kako za penzionere održati fizičku distancu?

Najčešći gosti „Čabrine kafane“ bili su i ostali penzioneri. „Razmišljali smo o ponovnom otvaranju, nakon tri i po mjeseca, ali nismo željeli nikoga ugroziti. Jednostavo, ne možemo ispoštovati sve epidemiološke mjere, posebno one o fizičkoj distanci, jer ovdje se igraju šah, domine, tavla, tu su 'kibiceri', ljudi su u bliskom kontaktu i pitanje je kako ih razdvojiti. Nismo željeli razikovati“, dodala je vlasnica i zahvalila se svim stalnim gostima koji su svakodnevno dolazili na kahvu,čaj, limunadu i partiju šaha, tavle i domina, ali i Maglajlijama u dijaspori koji su dolazili na godišnjim odmorima.

Iz historije „Čabrine kafane“

Priča o Čabrinoj kafani počela je daleke 1919. godine, kada se iz Pešte, nakon Prvog svjetskog rata, vratio Husein Obralić, koji je svojim gostima servirao kafu u fildžanima. Huseina Obralića Čabru naslijedio je sin Mehmed, koji je vodio kafanu do 1988. godine. Nakon njega, kafanu preuzima sin Muhamed, koji je, nažalost, poginuo 1992. godine. Poslije rata i obnove, kafanu ponovno otvara Huseinova unuka Seka Pap. Čabrinoj kafani dodijeljeno najveće općinsko priznanje „Grb Maglaja“.
N.Br./maglaj.net