Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Kantonalnoj bolnici Zenica otvoren Odjel za oboljele od COVID-19

img

U prizemlju zgrade Odjela interne medicine sa hemodilazom Kantonalne bolnice opremljen je i zvanično otvoren COVID rendgen odjel sa CT aparatom i digitalnim rendgenom za dijagnostiku COVID pozitivnih pacijenata, koji se liječe u Zenici.

Ovaj prostor opremljen je analognim rentgenom, a novi CT aparat i mobilni rentgen, koji su značajni u dijagnostici COVID-a, uz činjenicu da je prostor novog odjela odvojen od ostatka zgrade, sa posebnom komunikacijom i ulazom, omogućiće ovoj ustanovi poštedu postojećih radioloških kapaciteta i punu sigurnost za druge pacijente i osoblje Internog odjela.

Formiranjem ovog manjeg rentgen kabineta, mi smo u zgradi Odjela za interne bolesti napravili poseban mali dijagnostički centar. Pacijenti sa Internog odjela moći će dobiti svu potrebnu dijagnostiku, bez potrebe da se voze u druge zgrade u kampusu i to je dobit koja će se vidjeti u perspektivi. Pored CT dijagnostike za COVID pozitivne pacijente, izuzetno je važno da će ovaj centar poslužiti i za pravovremeno zbrinjavanje svih pacijenata koji u ovu ustanovu dolaze iz drugih razloga, moždanog ili srčanog udara, povreda i slično, kod kojih još nije utvrđen COVID status“, kazao je direktor Kantonalne bolnice, dr Rasim Skomorac, dodajući da je CT aparat veoma značajan u dijagnostici COVID-a.

Sredstva za opremnje COVID odjela, a uskoro i Odjelaintenzivne njege za COVID pozitivne pacijente, koja će biti smještena u zgradi Odjela za infektivne bolesti, obezbijedila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.


(RTV Zenica)