Subota , 23. Jan, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Adel Husić iz Maglaja njeguje staru tradiciju (FOTO)

img

Ne odustaje od tradicionalne berbernice

Zbog pandemije, mnogo toga nije kao prije i radi se u novim okolnostima. Sada se u berbernicu „Head Line“ dolazi tačno na termin. Prije nije bilo tako, jer je vlasnik Adel Husić (35) njegovao tradiciju starih berbernica. U njegovoj radnji nije bilo zakazivanja termina, jer ovdje se dolazilo i čekalo, družilo, pričalo i slušala dobra muzika.

 Njegova berbernica muški je prostor

Adel Husić (35) je nakon završene frizerske škole jedno vrijeme radio u lokalnim medijima, a onda se vrato zanatu. U Sarajevu je završio frizersku akademiju i radio četiri godine. Kada je zasnovao porodicu, odlučio se vratiti u Maglaj i otvoriti muško-ženski salon. Ali, u jednom trenutku se odlučio biti samo berberin. Za radnju kakvu je želio, uzor mu je bio Karlo Zagorac i „The Barbers“, što je vidio na seminaru u Novom Sadu. „Ovo je muški prostor i drago nam je kada očevi dovode svoje sinove na šišanje. Družimo se, pričamo samo o muškim temama. Nekada je u ovom salonu  znalo biti i po 15 mušterija. Igrali smo stoni fudbal, gledali utakmice, naravno i šišali, bilo je vrlo zabavno i nisam imao vremena da osjetim umor i da sam na poslu. Vratili smo se stotinjak godina unazad kada su ljudi išli berberima da se ispričaju. Ali, COVID 19 je sve promijenio i nedostaje mi način rada koji smo njegovali godinama“, ispričao nam je Adel.

Učio od najboljih

Redovan je na edukacijama koje se organizuju u BiH i inostranstvu. Ponosan je da je učio od najboljih, a njegovi uzori su Safet Osmanovski i Karlo Zagorac. Sretan je da sada svoje znanje prenosi drugima, za sada u BiH i Crnoj Gori, a vode se pregovori i za Hrvatsku. “U ovom poslu egu nema mjesta i ovo je zanat koji se uči cijeli život. Nema stajanja i nema rečenice 'Ja to znam'“, naglasio je naš sagovornik.

Učestvuje na SP u Parizu

Husić je učestvovao na niz takmičenja i postizao zapažene rezultate. Kruna njegove karijere trebalo bi biti učešće na Svjetskom prvenstvu frizera koje bi trebalo biti održano u septembru u Parizu. Kako je najavljeno iz Saveza frizera BiH, Husić je član bh reprezentacije koja ukupno broji 20-tak takmičara, a petorica su u muškoj barber kategoriji. „Da li će SP biti održano u Parizu krajnje je neizvjesno, a organizatori najavljuju i mogućnost online takmičenja. Bilo bi to veliko priznanje za mene, naći se u svjetskoj metropoli mode gdje bi se moglo takmičiti i hiljadu frizera“, rekao nam je Adel Husić na kraju razgovora. 
N.Br./maglaj.net