Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ODMARAJMO U BiH: Buško jezero - naše 'more' na 700 metara nadmorske visine (VIDEO)

img

S obzirom na to da će ovo ljeto biti obilježeno koronavirusom i zatvorenim granicama, Novinska agencija Patria predstavlja vam najbolja mjesta u Bosni i Hercegovini za provesti ljetni odmor. 

Bosna i Hercegovina je na svjetskim turističkim mapama prepoznatljiva po svojim prirodnim ljepotama na svakom njenom kutku, pa je stoga prije koronavirusa i bilježila znatan rast turističkih posjeta. 

Ove godine najveći broj posjetitelja u rajskim predjelima BiH trebali bi činiti Bosanci i Hercegovici, koji do mora ne mogu, a traže mjesto za prigodan odmor. 

BUŠKO jezero

Buško jezero (nekada Buško blato), akumulacijsko jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje. 

Nalazi se na 716 metara nadmorske visine. Površine je od 55,8 km², te dubine do 17 m.

Ukupna zapremina je 782 miliona m³. Dvije trećine površine jezera nalazi se u općini Tomislavgrad, a jedna trećina u općini Livno.

Kada iz daljine gledate Buško jezere učinit će vam se kao veća morska uvala, ali kada dođete na njegove obale shvatit ćete da je riječ o atraktivnom i oku ugodnom mjestu. 

Prelijepe plaže, dovoljno prostora za sve i čista voda čine Buško jezero jednom od atrakcija na kojima možete uživati u vrućim ljetnim danima. 

Ukoliko iz Sarajeva krenete ka Buškom jezeru trebat će vam oko tri sata vožnje, ali se nećete mučiti na granici, nećete morati strahovati od “zarobljavanja” u u slučaju novog talasa pandemije u drugoj državi, pokvarili vam se automobil pomoć će biti daleko pristupačnija i jeftinija. To i mnoge druge pogodnosti, poput jezika, iste valute, kulture… preporučuju vam ovaj biser Bosne i Hercegovine. 

Od Mostara do Buškog putovat ćete 90-ak minuta, od Banja Luke do jezera trebat će vam 2,5 sati…

Dakle, puno kraće nego što putujete na destinacije u regionu. A osim kupanja, ukoliko volite pecanje ispunit će se sve vaše potrebe.

Ujedno ćete pomoći i ekonomiji države u kojoj živite, umjesto državama koje vam zatvore granicu. 

(Patria)