Ponedeljak , 01. Jun, 2020

Koronavirus u Maglaju

3 slučajeva (trenutno)
635 testirano
0 samoizolacija
138 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

FBiH: Isplata penzija šestog aprila

img

Isplata penzija za mart počeće 6. aprila, potvrđeno je iz Zavoda za pentijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na pandemiju koronavirusa, koja podrazumijeva zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina, ali i zabranu okupljanja većeg broja ljudi, pa tako i u bankama, postavlja se pitanje na koji način će penzije biti isplaćene.

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljeni su posebni aranžmani sa bankama i poštama kako bi penzioneri dobili i preuzeli penzije, a da to ne postane uzrok širenja koronavirusa. Prema raspoloživim podacima, penzije za mart će dobiti 350 000 penzionera, od kojih 130 hiljada penziju primaju preko banaka i stariji su od 65 godina.

Nekom jednokratnom punomoći ili davanjem dozvole da u određenom periodu se dozvoli da ljudi odu do banaka i da u tom periodu mogu obaviti tu svoju obavezu. Banke su poslale inicijativu prema Kriznom štabu, jer punomoći su dosta rizičnije sa aspekta novca”, rekao je Krnjić za BHT.

Krnjić pojašnjava kako bi u periodu kada bi bio organizovan dolazak penzionera, banke radile isključivo sa njima, odnosno ne bi primali druge klijente. Uzimajući u obzir izloženost poštara, ali i penzionera prilikom isplate penzija za koje se zahtijeva potpis primaoca, Hrvatska pošta Mostar je uvela model „beskontaktne dostave“, te propisala način na koji će dostava ili isporuka penzija biti obavljana u okolnostima pandemije.


(Patria)