Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Arnel Isak: Očekujemo da ćemo uskoro i u Zenici i Tešnju moći raditi testiranja na korona virus

img

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona na čijem je čelu komandant Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, u stalnom je zasjedanju.
Na 5. vanrednoj sjednici Štaba donesene su dvije značajne naredbe.

Prvom naredbom Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj je naređeno da u što kraćem roku preduzmu sve mjere, radnje i aktivnosti i stave u funkcionalnu upotrebu aparate za testiranje na korona virus (COVID-19).

Zenica i Tešanj imaju mogućnost da u skorije vrijeme imaju spremne aparate za testiranje na coronavirus. Svjesni da imamo više od 4.000 građana u izolaciji pokrenuli smo ovu aktivnost kako bismo i u našim bolnicama imali mogućnost raditi efikasne testove kao što to sada rade u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru“, kaže ministar Isak, poručivši svima da za dobro svih ostanu u kućama i stanovime, te tako daju svoj doprinos u prevenciji i povećanju sigurnosti svih, od svojih najbližih do šire društvene zajednice.

Drugom naredbom je naređeno da se Studentski centar u Zenici, koji je organizaciona jedinica Univerziteta u Zenici a čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton, mobilizira u cilju omogućavanja što efikasnije prevencije i borbe sa pandemijom korona virusa (COVID-19).
 
Ovom naredbom je Studentski centar u Zenici stavljen na raspolaganje Kantonalnom štabu civilne zaštite i u narednom periodu će između ostalog služiti za smještaj osoblja Kantonalne bolnice Zenica koji zbog angažmana na liječenju oboljelih od coronavirusa trebaju biti na raspolaganju 24 sata dnevno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i drugim licima koja su uključena u aktivnosti prevencije i borbe protiv pandemije korona virusa i moraju stalno biti na raspolaganju štabu. 


maglaj.net