Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Život u vrijeme pandemije coronavirusa

img

I Narodna apoteka u Maglaju prilagodila je svoj rad poštujući preporuke nadležnih. U prostor apoteke mogu ući samo po dvije osobe koliko ima i prodajnih mjesta, a kako nam je rečeno, svi građani su vrlo disciplinovani i strpljivi. Kada su u pitanju ovih dana toliko tražena zaštitna sredstva, manja količina maski dođe s vremena na vrijeme u apoteku, ali vrlo brzo i nestane. Cijena je 1 KM. S druge strane, zaštitnih rukavica ima i njihova cijena kreće se od 20 do 30 feninga za par. U apoteci imaju i određenu količinu sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola, ali su ograničili količinu koju prodaju kako bi ovi proizvodi bili dostupni većem broju građana. Cijena ovih sredstava u zavisnosti od vrste je od 3,50 do 4,50 KM za 100 ml.

Pandemija coronavirusa odrazila se i na vjerski život, pa su se i vjerske zajednice prilagodile Naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite o zabrana javnih okupljanja.

Shodno instrukciji za postupanje u okolnostima vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronovirusa, obavještavamo vas da se do daljnjeg obustavlja obavljanje svih dnevnih namaza u džematu u džamiji, kao i obavljanje džuma-namaza“, saopšteno je iz Medžlisa IZ Maglaj.

Tokom trajanja ove instrukcije ezani će se redovno učiti i isti imaju funkciju samo da oglase početak namaskog vremena. Namaze obavljajte u svojim kućama! Za sva pitanja u vezi odluka Islamske zajednice, kao i za savjete i pomoć, vaši imami i ostali službenici Medžlisa vam stoje na raspolaganju! Molimo vas da dosljedno poštujete ovu instrukciju!“, poručeno je vjernicima.

Na zvaničnoj stranici Svetišta Leopolda Mandića objavljeno je: „Obzirom na pojavu i širenje Coronavirusa u BiH i šire, te same opasnosti od utjecaja virusa, u cilju zaštite svih ljudi, kardinal Vinko Puljić izdao je upute i odredbe u ime Vrhbosanske nadbiskupije, u pogledu Svetih misa, sakramenata i ostaloga kojim se ne preporučuje dolazak na Svetu misu. Sve informacije vjernici mogu dobiti putem telefona 032/603-763. Gledajući na trenutnu situaciju i upute, u slučaju osobne potrebe dolaska na misu, svaka osoba će moći prisustvovati misi na vlastitu odgovornost", saopšteno je iz Svetišta.


N.Br./maglaj.net