Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspješni počeci mlade firme ''INOX STYLE'' (FOTO)

img

U sinovima vidimo naše nasljednike

Odlazak za nas nikada nije bila opcija“. Ovako razmišljaju dvojica mladih ljudi koji su krenuli u avanturu zvanu privatni biznis. Alem Delić i Alija Šehić iskustvo stečeno u branši iskoristili su i prije svega četiri mjeseca u pogonu u naselju Međići, nedaleko od Maglaja, počela je prva proizvodnja ograda i kapija u firmi „INOX STYLE“. Koliko su zadovoljni govori i njihova želja da svoje sinove Vedada i Imrana vide kao nasljednike u ovom poslu.

Vlastitim radom osigurati egzistenciju

Kroz godine Alem Delić je sticao iskustvo radeći sa inoxom. Nažalost, najčešće je radio na crno i ozbiljno je razmišljao o nekoj sigurnosti. S druge strane, Alija Šehić je u kompaniji „Natron-Hayat“ radio 14 godina, imao odlično radno mjesto i primanja. Obojica su odlučili da znanje, mašine i sredstva, vrijednosti oko 50.000 KM, ulože u zajedničku firmu. I tako je počela njihova priča. „Dugo sam radio 'na crno', vrijeme je prolazilo i morao sam se odlučiti na ovaj korak. Odlazak iz zemlje nije dolazio u obzir, tako da smo ušli u ovu priču. Počecima smo prezadovoljni, da smo znali i prije bi se odlučili na ovaj korak“, rekao nam je Alem, jedan od suvlasnika. „Imao sam dobar posao, ali želio sam nešto više. Pokretanjem privatnog biznisa sa kolegom želio sam dokazati sebi i drugima da se i u našoj zemlji može raditi i zaraditi. Imali smo ponuda da odemo u Njemačku ili Luksemburg i dobre plaće, ali odlučili smo se za ostanak“, dodao je Alija Šehić. U početku im je puno značila i pomoć općine Maglaj u okviru STAR UP programa. Dobijena sredstva iskoristili su registraciju firme, nabavku fiskalne kase i neke druge troškove. „Bez novih radnika teško da ćemo moći odgovoriti sve većim zahtjevima tržišta. Cilj nam je preko programa FZZ u februaru zaposliti jednog, a na proljeće još jednog radnika“, naglašava Delić. Ipak, ima li interesa? „Mladi nemaju interes da ostaju u BiH, teško je naći dobrog radnika. Ali ja  pokušavam da zainteresujem rođaka da nam se pridruži. I on želi da ostane ovdje“, rekao nam je Alem.

Planiraju nova zapošljavanja i ulaganja

Firma je smještena uz M-17, prostor koji imaju trenutno zadovoljava njihove potrebe, ali razmišljaju i o budućoj gradnji vlastitog objekta. O njihovom uspjehu u kratko vrijeme govori i podatak da su uspjeli nabaviti mašinu vrijednu 12.000 KM, ali za masovno proizvodnju potrebne su im još i makaze za lim te apkant presa u čiju nabavku će biti potrebo uložiti barem 50.000 KM. Cilj je i imati namjensko dostavno vozilo. Kako s ponosnom ističu, njihovi proizvodi se zahvaljujući posrednicima mogu naći u Austriji i Njemačkoj, ali i domaćem tržištu. U proizvodnji koriste samo provjerene sirovina „EURO-ROAL“ Doboj Jug i „FIT“ Kozarska Dubica. „Namjeravamo pokrenuti serijsku proizvodnju svih inox elemenata koji su potrebni za ograde, kapije, medicinsku opremu kao i pogone mljekarske industrije koji bi bili dostupni na domaćem i ino tržištu“, pojasnio je Šehić.

N.Br./maglaj.net