Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U porodici Bajrić nastavlja se tradicija stolarskog zanata (FOTO)

img

Posla ima, treba i radnika

U naselju Liješnica nedaleko od Maglaj, djeluje obrt „Stolarija Bajrić“. Otac sadašnjeg vlasnika Muharema Bajrića, Ibrahim, i sam je bio vrstan majstor stolar. Iako je radio u tadašnjem „Natronu“ u slobodno vrijeme bavio se i ovim starim, tradicionalnim zanatom i tu ljubav prenio na sinovime Muharema i Fikreta. „Kada me pitate za početke našeg rada, mogu reći da je to bilo 1994.godine. Rat još nije bio ni završio, a brat Fikret i ja počeli smo raditi humanitarnu organizaciju 'Norveška narodna pomoć'. Obnavljale su se ratom uništene kuće u Liješnici i Ulišnjaku, a mi smo radili unutrašnju stolariju. Kada se rat završio nastavili smo raditi za sebe. Radili smo desetak godina zajedno i nismo imali radnika. Fikret 2006.godine odlazi u penziju, a sam sam radio nekih pet godina. Ali, od 2012.godine krenula je ekspanzijama, firma je stalno rasla i razvijala se. Trenutno ovdje radi osam radnika. Bavimo se izradom unutrašnjih vrata, stepeništa i kuhinja po mjeri, ali vikendica“, priča nam vlasnik Muharem Bajrić.

Od uposlenih, dvojica radnika su majstori, a ostali su potrebno znanje sticali na licu mjesta, stalno učeći od iskusnijih. „Ovdje radi i moj sin Ibrahim, sin moga brata Dženan, gladam u njih kao u nasljenike. Imao sam ponuda otići vani, znate kako se tamo cijene dobri majstori. Ali nisam želio, ono što se u narodu kaže, 'hljeba preko pogače'“, dodao je Muharem.

Zahtjevi tržišta veliki, potrebni i radnici

U pogonu površine blizu 350 kvadrata smješteno je šest mašina potrebnih za obradu drveta. Kvalitetne sirovine za proizvodnju, priča Muharem, nije teško nabaviti i najviše su okrenuti području Gračanice gdje se nabavlja obrađeno drvo smrče i jele odličnog kvaliteta. „Sami radimo obradu, rezanje, 'krojenje', imamo i vakuum i toplu presu, ali firnir nabavljamo od drugih proizvođača. Tržište je uglavnom područje naše zemlje, a u posljednje vrijeme, preko posrednika, nešto plasiramo i na tržište Hrvatske i Austrije. Ja sam obrtnik i ne mogu izvoziti, ali prema nekim najavama do ljeta vjerujem da ćemo moći zakonski regulisati i ovu oblast pa da se i mi obrtnici možemo baviti izvozom“, dodao je Bajrić.

U posljednjih nekoliko godina Bajrić je ostvario i dva poticaja i to 2015.godine Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a dobijenim sredstvima nabavio je mašinu tzv.'raskrajač'. Nedavno je od Ministarstva raseljenih Federacije dobrio sredstva za nabavku nove mašine 'frezer' koja se koristi prilikom obrade unutrašnje stolarije. U planu je i nabavka CNC mašine. „Svaka pomoć je dobro došla, jer i mi stalno pratimo nove trendove, ulažemo u opremu kako bi bili što konkurentniji na tržištu“, rekao nam je Muharem i nastavio. „Stalno smo u potrazi za novim radnicima, jednostavno ne stignemo sve proizvesti kolika je potražnja. Mladi odoše, a ja redovno isplaćujem plaće, obaveze prema državi, jer sve mora biti 'pod konac'“.

Izgradnja vikendica od balvana najveći izazov

Kako nam priča, najveći izazov mu je izgradnja vikendica. „To je nešto što radim, rekao bih, za svoju dušu. To su vikendice koje se grade od prirodne oblovine, balvana. Nakon što se urade temelji, dalje radim sam po sistemu 'ključ u ruke'. Sam uradim okolicu, izolaciju pa do namještaja. Mislim da sam ih do sada izgradio 12 i sve su u okolici Maglaja“, rekao Muharem Bajrić na kraju razgovora. 











N.Br./maglaj.net